Verise allilmasõja kaotanud grupeering

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagise Krasnodari jõugu liidrid 1993. aastal New Yorgis: Vladimir Terentjev (vasakult), Mihhail Gorbatšov, Toomas Kopelmann ja Roman Hasjanov. Nad kõik on tapetud.
Kunagise Krasnodari jõugu liidrid 1993. aastal New Yorgis: Vladimir Terentjev (vasakult), Mihhail Gorbatšov, Toomas Kopelmann ja Roman Hasjanov. Nad kõik on tapetud. Foto: Erakogu

Krasnodari grupeering, mille väidetavaid endisi liikmeid politseinik Livio Karro päästis, oli 1990ndate alguse Eestis üks mõjuvõimsamaid, kuid likvideeriti 10 aastat tagasi toimunud verises allilmasõjas.

Kriminaalpolitseinike ühe peamise versiooni järgi keeldus Krasnodari rühmituse liider Mihhail Gorbatšov maskmast väidetavale Tšetšeenia grupeeringu liidrile Haron Dikajevile 300 000-dollarilist võlga.

Raha maksmise asemel korraldasid Krasnodari jõugu liikmed 1995. aasta juulis Mustamäel Dikajevile atentaadi. Tema auto pihta avati keset päeva automaadituli, ent meest ei olnud masinas.

Seepeale olevat sama aasta augustis Tallinna lähedal toimunud Eesti allilma katusorganisatsiooni ehk nn ühiskassa nõupidamine, kus olevat kirjutamata põhimõtete vastu eksinud ja liialt ülbeks läinud Krasnodari grupeering lindpriiks kuulutatud.

Tülide tulemusena võeti toona 7. septembril Mustamäel Kännu Kuke juures kümnete inimeste silme all pantvangi kolm krasnodarlast – Andre Perens, Aleksander Krivorutseko ja Oleg Batõrev. Neist kaks leiti hiljem tapetuna, üks on siiani kadunud.

Tapeti veel mitmed Krasnodari grupeeringu liikmed. Teine osa sattus kättemaksuaktsioonide eest pikaks ajaks vangi.

Grupeeringu liider Gorbatšov jättis rühmituse liikmed Eestisse kannatama ning põgenes koos naise ja oma parema käe Toomas Kopelmanniga Poolasse. Sama aasta novembris tekkis nende vahel tüli ning Kopelmann lasi Gorbatšovi ja ta naise maha.

Kopelmann üritas seepeale Krasnodari jõugule uut hingamist sisse puhuda, aga kui ta saatis 1996. aasta lõpus siia oma saadiku – Roman Hasjanovi – tapeti viimane kohe.

Kopelmann lasti maha 1998. aasta sügisel, kui läks Poola üles kaevama Gorbatšovi hauda, et saada fotot laibast kui tõestust, mida allilmaliidrid Kopelmannilt pattude andestamiseks nõudsid.

Miks jäid sõjast puutumata Jevgeni Medunitsa, Denis Denisenko ja Dmitri Golovin?

«Juba enne sõja algust oskasid nad Gorbatšovist lahti öelda, jäid seetõttu puutumata ja läksid üle allilmajuhi Aleksandr Makušini grupeeringusse,» selgitavad mitmed politseiallikad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles