Noorkirurgid kardavad jääda töökogemusteta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kirurgiaresidendid (vasakult) Maksim Sergejev, Katrin Peterson, Lauri Lemming ja Kristina Känd tunnevad, et residentuuris oldud aeg on ajaraiskamine, sest patsientide vähesuse tõttu ei saa nad vajalikke töökogemusi.
Tartu Ülikooli kirurgiaresidendid (vasakult) Maksim Sergejev, Katrin Peterson, Lauri Lemming ja Kristina Känd tunnevad, et residentuuris oldud aeg on ajaraiskamine, sest patsientide vähesuse tõttu ei saa nad vajalikke töökogemusi. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli kliinikumis kirurgi eriala omandavad noorarstid on rahulolematud, sest haiglal napib haigeid, mille tõttu noored arstid ei saa oma oskusi täiustada.

Juba novembris on paljudes kliinikumi kirurgiaosakondades suhteliselt hõredalt tööd, sest haiglale eraldatud plaaniliste lõikuste aastaraha on otsakorral. Detsembris on tööd veelgi vähem, siis ei ole mõnes osakonnas ühtegi plaanilist lõikust.

«Ausalt öelda on meil plaaniliseks tegevuseks raha kuueks kuuks aastas,» ütles kliinikumi üldkirurgia osakonna juhataja Urmas Lepner.

Nii peavad käed rüpes istuma ka noorarstid, kel tuleb viie aasta jooksul omandada oskused, et tulevikus iseseisvalt kirurgina hakkama saada.

Oskused känguvad

Üldkirurgi eriala omandav noorarst Maksim Sergejev tõi näiteks enda tööpäevad, kus opereerimise asemel tuleb teha paberitööd ja täita haiguslugusid. «Aga ega keegi paberiga lõikama hakka,» nentis ta.

Lastekirurgia residendi Lauri Lemmingu sõnul on noorarsti nädala normkoormus 32 tundi. Kui ta öövalveid ei tee, siis võib juhtuda, et ta ei näe üldse haigeid.

Lemmingu sõnul õpitakse kirurgitöö põhialuseid just plaanilisi lõikusi tehes, kuid nende lõikuste järjekord on praegu umbes pool aastat.

Nii on paljud noorarstid otsustanud Tartust lahkuda ning eelistanud Tallinna või Soomet, kus pole tööpuudust.

Ortopeediaresident Katrin Peterson ütles, et lasteortopeediat tuleb tal kindlasti õppida Tallinnas. Samamoodi on Tartust kadunud plastikakirurgia eriala, sest ainus arst lahkus Soome tööle.

Viimast talve residendina töötav üldkirurg Kristina Känd märkis, et Tartu Ülikooli kliinikumi teeninduspiirkond on liiga väike. Lihtsamad operatsioonid tehakse ära Võrus, Valgas, Viljandis ja Põlvas.

Seetõttu jõuavad Tartusse vaid need haiged, kelle seisund on juba väga raske ning keda väikehaiglad aidata ei suuda.

Lisaks on maakonnahaiglates ööpäevane kirurgiavalve, kus valvekirurg terve ööpäeva jooksul tihti ei pruugi teha ühtki operatsiooni.

Urmas Lepneri sõnul on noorarstide rahulolematus õigustatud. «Patsiendid ootavad ju tegelikult rahapuuduse tõttu järjekorras. Ülikooli kliinikumil on liiga väike teenindusala – esmaste haigete puhul Tartu linn ja Tartumaa,» sõnas ta.

Sotsiaalministeeriumi kirurgianõunikuna on Lepner juba kümme aastat poliitikute kurtidele kõrvadele rääkinud, et väikehaiglates tuleks kirurgiline tegevus lõpetada.

«See pole majanduslikult ega meditsiiniliselt põhjendatud,» väidab ta. «Ööpäevas võetakse väikehaiglasse üks kuni kolm haiget, kellest ühte ehk lõigatakse. Need haiged võiks kõik kliinikumi tuua, see annaks residentidele tööd.»

Lahendusi ei näe

Lepneri sõnul peaks maakonnahaiglates olema valvearst, kes annab esmaabi ning suunab haiged Tartusse edasi.

Poliitikud saavad silmast silma vesteldes probleemist aru, aga väikehaiglate kirurgiaosakondade sulgemisega ei soovi keegi oma mainele plekki saada, teab Lepner.

Sotsiaalministeeriumi abiminister Peeter Laasik ütles, et ministeerium seab esiplaanile patsiendi huvid, arstiabi kättesaadavuse ja kvaliteedi.

«Patsiendi huvides ei ole kindlasti arstiabi toomine suurtesse keskustesse, kui sama protseduuri saab kvaliteetselt teha ka lähemal maakonnahaiglas,» märkis abiminister.

Tema sõnul on ministeerium noorarstide koolituse küsimust Tartu Ülikooliga arutanud – kiireid lahendusi sellest oodata ei maksa.

Ühe võimalusena on olnud kõne all noorarstide suunamine väikehaiglatesse, seni käib nende töö vaid suurhaiglates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles