Arvatav julm röövmõrvar eitas kohtus süüd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Pärnu maakohtu Kuressaare kohtumajas algas esmaspäeval protsess eaka naise julmas röövmõrvas süüdistatava mehe üle, kes kinnitas pärast süüdistuse avaldamist, et pole veretöös süüdi.


Kohus kuulas 1962. aastal sündinud saarlase Toomase protsessi avapäeval kannatanute ütlusi ning jätkab sellega ka teisipäeval. Istungid on planeeritud igale päevale kuni nädala lõpuni.

Politsei alustas kriminaaluurimist juba 2003. aasta 23. aprillil, kui Valjala vallas Sakla külas asuvast talumajast leiti jõhkralt tapetuna 79-aastane Asta. Politsei tegi kogu maakonda vapustanud veretöö uurimisel kiirelt edusamme ja tuvastas peagi, et mõrvakahtlus langeb kohalikule elanikule Toomasele. Mehel õnnestus aga uurimise eest pakku pääseda ning kriminaalmenetlus jäi aastateks soiku.

Politsei saavutas uurimises läbimurde mullu novembris, kui Toomase asukohale saadi jälile ning 19. novembril õnnestus mees kinni pidada. Kuigi korrakaitsjad olid vahepealsetel aastatel kahtlustanud, et Toomas põgenes Venemaale, selgus mehe enda ütlustest, et ta oli siiski kodumaal viibinud ja Eesti eri paigus end juhutöödest elatanud.

Uuesti hoo sisse saanud eeluurimisel andis Toomas politseinikele mõrva kohta vastakaid ütlusi. Sellele vaatamata leidsid nii uurijad kui ka prokuratuur, et mehe süü eaka naise elu võtmises on tõendatud ning ta sai süüdistuse omakasu motiivil ja teise kuriteo varjamiseks sooritatud mõrvas. Nimelt selgus, et Toomas oli lisaks eaka taluperenaise mõrvale kuriteopaigalt ka asju varastanud.

Lisaks selgus, et Toomas oli enne tapmist mitu kuritegu sooritanud. Nii sai ta süüdistuse omastamises, kuna jättis aastaid tagasi rendiauto tagastamata, samuti kelmuses, kuna maatehingut vahendades jättis vahendusraha endale ning tehinguga tegelikult reaalselt ei tegelenudki.

Süüdimõistmisel ootab meest kuni eluaegne vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles