Kohus mõistis Dikajevi ja Martovoi vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna ringkonnakohus otsustas täna mõista Eesti allilmas mõjukad Haron Dikajevi ja Oleg Martovoi ning nende neli kaaslast väljapressimise eest reaalselt vangi.

Kohus karistas Dikajevit (39), Martovoid (39), Viktor Sobolevi (47), Viktor Brussilovit (40) ja Aleksei Gretšnevkinit (28) väljapressimise eest nelja-aastase vangistusega. Eelmiste kaaslasele Gennadi Missaile (39) määras kohus nelja-aastase vangistuse tingimisi.

Ringkonnakohus ei võtnud mehi vahi alla, vaid neil on võimalik otsus vaidlustada ühe kuu jooksul riigikohtus. Mehed peavad minema vangi süüdimõistva otsuse jõustumisel.

Väljapressimise süüasja viis ringkonnakohtusse Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Jüri Kasesalu, kes ei leppinud kohtualuste õigeksmõistmisega.

Linnakohus mõistis suvel Dikajevi ja Martovoi ning nende kaaslased väljapressimise süüdistuses õigeks nende süü tõendamatuse tõttu ja vabastas nad otse kohtusaalis vahi alt.

Linnakohus leidis, et süütõendid meeste süüdimõistmiseks väljapressimises polnud nõrga eeluurimise tõttu piisavad.

Kohtualust ei saa süüdi mõista maine põhjal, vaid tema toime pandud ja tõendamist leidnud kuriteo eest, põhjendas linnakohus.

Kohus karistas Sobolevi omavoli eest kolmeaastase ning Gretšnevkinit kanepi kasvatamise eest kolmekuulise vangistusega.

Süüdistuse järgi nõudis Sobolev 2003. aasta suvest alates kriminaalse taustaga ärimehelt Andreilt 30.000 krooni ja seejärel 100.000 krooni, kuna oli eelnevalt aidanud tal saada tagasi oma tuttavale, praegu vangis istuvale Sergeile võlgu antud raha.

Andrei keeldus raha maksmast, mistõttu Sobolev hakkas talle helistama ning teda füüsilise vägivallaga ähvardama. Seejärel pöördus Andrei eelmise aasta jaanuaris abi saamiseks Dikajevi poole.

Dikajev nõustus konflikti lahendama tingimusel, et Andrei maksab talle selle eest 100.000 krooni. Pärast Andrei kohtumist Dikajeviga jätkas Sobolev ikkagi koos eeluurimisel tuvastamata jäänud meestega 130.000 krooni väljapressimist.

Eelmise aasta 24. augustil võtsid Sobolev, Dikajev, Missai, Martovoi, Brussilov ja Gretšnevkin Andrei kinni ning viisid ta Harju maakonnas Sakus ühte majja. Seal ähvardasid kurjategijad Andrei tappa.

Andrei lubas väljapressijatele raha maksta, mistõttu need viisid ta tagasi koju. Seejärel pöördus Andrei abi saamiseks politseisse.

Keskkriminaalpolitsei võttis Martovoi ja Dikajevi mullu oktoobri lõpus kinni ning kohus andis loa võtta nad eeluurimise ajaks vahi alla. Samuti on vahistatud Sobolev, Missai, Brussilov ja Gretšnevkin.

Peaaegu kümme aastat kriminaalpolitsei huviorbiidis olnud Dikajev ja Martovoi on varem korduvalt kohtu ees seisnud, kuid on rasketest süüdistustest pääsenud nende süü tõendamatuse tõttu.

Dikajev oli kohtu ees 1995. aasta septembris niinimetatud Krasnodari ja Tšetšeenia grupeeringu allilmasõja tõttu, kus jäi kadunuks kolm krasnodarlast. Hiljem leiti neist kaks tapetuna, kuid ühe mehe laip on tänini leidmata.

Dikajevit süüdistati krasnodarlaste tapmise organiseerimises, kuid kohtus ei suudetud seda tõendada ning teda karistati vaid relva ebaseadusliku omamise eest kaheaastase vangistusega. Dikajev vabastati vanglast hea käitumise tõttu enne tähtaega.

1999. aastal olid Martovoi ja Dikajev 1995. aasta allilmasõja tõttu taas kohtu ees, kus esimese astme kohus mõistis nad süüdi huligaansuses, ringkonnakohus aga õigeks.

2002. aasta septembri lõpus vahistasid politseinikud Dikajevi kahtlustatuna meediaärimees Vitali Haitovi mõrva korraldamises, kuid vabastasid ta süütõendite puudumise tõttu.

2002. aastal võeti vahi alla Martovoi, kuna teda süüdistati Vasja Tatarlase hüüdnime all tuntud allilmategelase Vassili Matjuškini surnukspeksmises.

Kohtus ei leidnud see tõendamist, mistõttu Martovoi mõisteti süüdi vaid huligaansuses ning talle määrati tingimisi vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles