Kaljuvee: panin ennast proovile, sest mul puudus vanglakogemus

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Kaljuvee.
Jürgen Kaljuvee. Foto: Postimees.ee

USAs elav ja töötav Jürgen Kaljuvee (31), kelle elu Eestis on esitatud kui imelist edulugu ning kes nüüd on uurimise all võltstšekkide kasutamise ja uimastite omamise eest, annab mõista, et see kõik oli eksperiment.

Kuidas te end tunnete pärast neid pinevaid päevi?

Hästi tunnen, olen puhkusel, loen New Yorgi kodus kõrgemat matemaatikat.

Mis asjaoludel teid 8. detsembril kinni peeti?

Paneme asjad konteksti. Võib rääkida tšekkide võltsimisest ja võib rääkida tšekkide printimisest. Võib kõndida kirjatarvete poodi ja otsa tšekipaberit samamoodi nagu tavalist valget paberit. Milles minu kuritegu seisnes? Ma ründasin USA rahasüsteemi, minu relvaks oli laserprinter ja padruniteks A-4 paberid.

Olid need tšekid siis võltsitud?

Ei olnud võltsitud, need olid prinditud. See on sama tarkvara, millega maksan oma konsultatsioonifirma neljale töötajale palka.

Teid ju süüdistatakse tšekkide võltsimises ja katteta tšekkide kasutamises...

Katteta tšekk, okei. Tšekk oli tõesti katteta. Aga võltsimine... Ametlik süüdistus on uimastite omamine. Aga kui te üldse teate midagi narkootikumidest, siis minu juurest leiti uimasteid 350 dollari väärtuses.

Palju see kogus kaalus?

Kaal ei ütle midagi, sest mina mõõdan dollarites. Kolm grammi ei ütle midagi, see ongi 350 dollarit. Mina ei ole narkodiiler, kes mõõdab grammides.

Seega olid uimastid teil kaasas?

Jah, tunnistan. Enda tarbeks.

Tarbite kokaiini?

Kui sa liiguksid läbi New Yorgi või isegi Tallinna ööelu ja sul oleks röntgenkaamera, siis näeksid, kuidas pooltel inimestel on selline kotike taskus. Minul paar viimast kuud.

Miks on see teile oluline?

Kokaiin ei ole uimasti, see on selgisti, stimulant. See ärritab ja stimuleerib, nagu cappuccino – üks gramm kokaiini on nagu viis tassi cappuccino’t. Kui tahad ideid teoks teha, tuleb paratamatult olla kaua üleval. Ma ei ole sõltlane, aga vahel kasutan küll.

20. sajandi kõige tähtsam füüsik Einsteini järel Richard Feynman möönis avalikult uimasti kasutamist. Francis Crick, 20. sajandi kõige olulisem teadlane molekulaarbioloogias, tänu kellele saab üldse DNAd uurida, teatas, et tegi oma Nobeli preemia väärilise avastuse LSD mõju all.

Teie peate seda normaalseks?

New Yorgis on see normaalne, Tallinnas samuti...

Aga seadusega keelatud!

Paljud asjad on seadusega keelatud. Näiteks punase fooritulega on keelatud tänavat ületada, aga inimesed teevad seda ikka. Kiirust ei tohi ületada, aga inimesed teevad seda iga päev.

Tuleme tagasi võltstšekkide juurde. Need olid katteta...

USAs kirjutatakse iga päev umbes kaks miljonit katteta tšekki. Arestimajas oli ainuüksi meie korrusel neli sama süüdistusega meest nagu mina. Pankadele pole see probleem, sest pangad hoiavad tšekke neli päeva kinni ja teenivad nii intresse. Pankade aastakahjum on umbes 20 miljonit dollarit, aga see on väiksem kui kasum tšekkide kinnihoidmise eest.

Kas tunnete ennast võltstšekkide kasutamises süüdi?

Vastus on: legaalselt jah, moraalselt mitte.

Kas teil on viimasel ajal rahaprobleeme?

Ei, seda võib nimetada eksperimendiks. Kui 100 dollarit vedeleb tänaval, siis kas sa võtad selle üles, kuigi tead, et see pole sinu raha ja sul on rahakotis niigi 1000 dollarit? Suurem osa inimesi võtaks selle üles. USAs on tšekkidega toimuv sellega enam-vähem võrreldav. Juriidiliselt ei ole sel õigustust, aga moraalselt isegi on.

Miks te seda eksperimenti tegite?

Tahtsin näha tagajärge. Mul puudus vanglakogemus. Ma ei ole armees ka käinud. See oli nüüd sõjaväele kõige lähem kogemus, ainult õppustel ei pidanud käima. Meenutas spordilaagrit, kus ei pea kätekõverdusi tegema.

Kahetsete?

Juriidiliselt muidugi kahetsen ja ei soovita seda kellelegi. Teadsin, et USAs on kaks miljonit võltsitud tšekki päevas ja mingi protsent jääb vahele.

Kas teil on Ameerikas igav, et niimoodi eksperimenteerite?

Ma kirjutan raamatut «Uurimused iseenesest». See tähendab endale selgete küsimuste esitamist.

Seda ikka mõistate, et paljude eestlaste jaoks kukkusite kõrgelt orbiidilt vastu musta asfalti?

Jah, see on teatud usalduse kaotamine. Eesti on andnud mulle hea hariduse ja palju sõpru, aga ma ei ole teadlikult Eestis mingit imagot kujundanud, mul ei ole ka kavas alustada Eestis poliitiku või pankuri karjääri.

Kas olete vanematelt juba vabandust palunud?

Nad ei ole minult vabandust oodanud ega teegi seda.

Läheb teil USAs ikka hästi?

Mul läheb hästi, palju paremini kui viis aastat tagasi. Ja eksivad need, kes arvavad, et olen naisest lahku läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles