Põhjamaade liidrid ja Obama mõistsid keemiarelvade kasutamise hukka

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama eile Stockholmis pressikonverentsil.
USA president Barack Obama eile Stockholmis pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Põhjamaade liidrid ja Rootsis visiidil viibiv USA president Barack Obama mõistsid eile ühisavalduses karmilt hukka keemiarelvade kasutamise Süürias.

Ühisavalduse kohaselt on riikide liidrid veendunud, et vajalik on jõuline rahvusvaheline vastus.

Obama kulutas lõviosa pärastlõunasest pressikonverentsist Süüria ründamise vajalikkuse põhjendamisele. USA president rõhutas, et panuseks ei ole mitte tema, vaid kogu rahvusvahelise kogukonna ja Ühendriikide kongressi usutavus.

«Muidu jääb rahvusvaheliste reeglite järgmine edaspidi vaid tühjaks jutuks,» sõnas Obama.

USA president kinnitas, et Ühendriikidel on kindlad tõendid keemiarünnaku toimumise ja selle kohta, et selle korraldas just Süüria valitsus.

«Rahvusvahelised meetmed oleksid tõhusamad ja inimeste tapmine lõppeks palju kiiremini, kui president Putini lähenemisviis oleks erinev,» lisas Obama, kes ühtlasi väljendas kahtlust, kas ÜRO inspektorid suudavad vastuseid leida.

Soome ja Rootsi seevastu usuvad maailmaorganisatsiooni rolli ja loodavad, et lahendus leitakse Julgeolekunõukogu kaudu.

«Soomes ja kindlasti ka teistes Põhjamaades peetakse ÜRO Julgeolekunõukogu rolli äärmiselt tähtsaks igasugusel sekkumisel ja probleemide lahendamisel,» märkis Soome president Sauli Niinistö.

Niinistö sõnul ei tohi ÜRO Julgeolekunõukogu vastutusest kõrvale hiilida ja oleks häbi, kui midagi ei juhtuks.

«Keemiarünnaku korraldajad tuleb kahtlemata vastutusele võtta,» rõhutas Niinistö.

«Keemiarelvade kasutamine on ammu rahvusvaheliselt hukka mõistetud. Nüüd, kui neid on sellest hoolimata kasutatud, oleks imelik, kui midagi ei juhtuks,» märkis Niinistö, kes avaldas ühtlasi lootust, et G20 kohtumine võib kriisi lahendamiseks uusi võimalusi pakkuda.

Obama saabus kolmapäeval Stockholmi, et kahe päeva jooksul kohtuda Põhjamaade peaministrite ja Rootsi kuningliku perekonnaga.

USA president asus Rootsi ja sellele järgnevale G20 tippkohtumisele Venemaal teele pärast seda, kui oli saanud kodumaal kongressi juhtivatel vabariiklastelt väga olulise toetuse karistusaktsiooniks Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi vastu keemiarelva kasutamise eest.

Kolmapäev lõppes piduliku õhtusöögiga, millest võtsid lisaks Rootsi liidritele osa ka Soome president ning Taani, Islandi ja Norra peaminister.

Rootsist lahkub Obama täna õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles