Eesti osaleb üle-euroopalises noorte vaimse tervise uuringus

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Peeter Langovits

Eesti osaleb tervet Euroopat hõlmavas noorte vaimse tervise uuringus, Eestis puudutab see tuhandet kooliõpilast, aga ka õpetajaid, koolis töötavaid ametnikke ja lastepsühhiaatreid.


Sotsiaalminister Hanno Pevkur kohtus täna Stockholmi Karolinska Instituudi Suitsiidikeskuse juhataja professor Danuta Wassermaniga. Kohtumisel arutati sotsiaalministeeriumi ning Eesti-Rootsi Vaimse Tervise ja Suitsidoloogia Instituudi (ERSI) koostööd.

Pikemalt peatuti professor Wassemani juhitud Euroopa Komisjoni projektil SEYLE (Säästame ja võimestame noori elusid Euroopas: tervise edendamine läbi riski- ja ennasthävitava käitumise ennetamise), mis käsitleb koolilaste riskikäitumisega seonduvat ning mida Eestis viib läbi ERSI. Praeguses keerulises majandusolukorras on ka projekt üha aktuaalsem. Projekt hõlmab tuhandet Eesti 15-aastast kooliõpilast, aga ka õpetajaid, koolis töötavaid ametnikke ja lastepsühhiaatreid .

Minister Hanno Pevkur peab väga oluliseks Eesti osalemist uuringus. «Uuringus küsitakse tuhatkonnalt Eesti 15-aastaselt noorelt mitte üksnes harjumuste, vaid ka väärtushinnangute kohta. Nii saame teada, mida meie noored elus tähtsaks peavad ning mis neid tegelikult mõjutab,» ütles minister. «Loodan, et nii põhjaliku uuringu tulemused aitavad töötada välja vajaliku tegevuskava, et kaitsta meie noorte vaimset tervist,» lisas Pevkur.

ERSI juhataja Airi Värniku ja tegevdirektor Merike Sisaski sõnul on ettevalmistused projekti läbiviimiseks töös, novembris alustatakse andmete kogumist ning aasta lõpul võib oodata esimesi kokkuvõtteid. Projekti oluliseks osaks on erinevad sekkumised vaimse tervise edendamiseks ja tervisliku eluviisi propageerimiseks, mille tulemuslikkust ja kuluefektiivsust mõõdetakse.

Sotsiaalministeerium viib vaimse tervise alaseid tegevusi ellu koostöös Tervise Arengu Instituudiga (TAI ) ja Eesti-Rootsi Vaimse Tervise ja Suitsidoloogia Instituudiga. ERSI viib läbi erinevaid uurimistöid vaimse tervise valdkonnas olukorra kaardistamiseks, samuti korraldab koolitusi erinevatele sihtrühmadele: näiteks koolipersonalile, sotsiaaltöötajatele, tervishoiu töötajatele, kirikule, vabatahtlikele abistajatele, meediale, politseile, kaitsejõududele.

Juunis allkirjastas sotsiaalminister Pevkur käskkirja, millega toetatakse ERSi osalemist Euroopa Komisjoni projektides SEYLE ning MONSUE (Monitoring of Suicidal Behaviours in Europe) ja OSPI-Europe (Optimised suicide prevention programs and their implementation in Europe), mis uurivad suitsidaalset käitumist ja suitsiidide ennetamise võimalusi Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles