Vilde teater mängib nüüd ka vene keeles

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vilde teater toob uues mängupaigas Turu 13 keldris vaatajate ette Vassili Sigarjevi «Gupjoška», mis on autori määratlusel justkui komöödia ja justkui tragöödia.

Kahevaatuselise näidendi tegevus käib sotsialismiaja lõpus. Peategelane on Tamara, kelle instituudist kolhoositööle appi suunatud Leonid on linna toonud. Nüüd nimetab Ljonja oma naist Gupjoškaks.

See hüüdnimi tuleneb pisikese, vähenõudliku ja kõige suhtes lepliku akvaariumikala gupi nimest.

Armastus ja vihkamine

«Lugu räägib armastusest ja vihkamisest, naisest ja naise alandamisest ja armastuse ärarikkumisest,» ütles lavastaja Raivo Adlas. ««Gupjoškat» võiksid tulla vaatama kõik naisõiguslased ja kaasa tunda õnnetu saatusega naisele.»

Näidendi autor on Sverdlovski oblastis sündinud ja Jekaterinburgi teatriinstituudis dramaturgiat õppinud Vassili Sigarjev. Kuigi ta on vaid 28-aastane, on tema näidendeid lavastatud Moskvas, Londonis, Berliinis ja Hamburgis, Venemaast rääkimata.

Emajõelinna teadaolevalt ainuke – kui jätta arvestamata paar kooliteatrit – venekeelne teatritrupp sai endale mängupaigaks Turu 13 maja kesklinnapoolses otsas asuva keldri 1. veebruaril. Varem tegutses seal Kiivi autokool.

Vaatajatele on kohti 40. Teises toas on võimalik hoida ülarõivaid ja vaheajal tegutseb seal ka puhvet, kõige väiksem ruum on aga ainult näitlejate päralt. Näitlejad selles omamoodi armastusloos on Marina Rõbakova, Aleksandr Loba-nov, Oleg Želudkov ja Pavel Ümarik.

Kõik kolm meest on osalenud Vilde teatri varasemates lavastustes, Eesti Maaülikoolis loomaarstiks õppiv Rõbakova astub aga vaatajate ette esimest korda. Varem on ta osalenud kooli näiteringis Narvas. Vilde teatrisse leidis ta teeotsa internetist.

Suvel raudteejaamas

Vilde teatril on käsil ka uus eestikeelne lavastus. August Jakobsoni romaani «Vaeste-Patuste alev» on näidendiks kirjutanud ja lavastab Raivo Adlas.

Proovid juba käivad, mängukohaks on Rein Kilk lubanud raudteejaamahoone. Esietendus on 18. juunil.

Pepleri tubateatris (Pepleri 27) on kavas mängida veel vaid mõned korrad (näiteks 9. märtsil) Adlase lavastust Charles Bukowski ja Arvo Valtoni tekstidele «Vajatakse naist».

Selle eest sai Vilde teater sügisel Võrus amatöörteatrite riigifestivalil peaauhinna.

Esietendus

• Vilde teatri vene stuudio etendab Turu 13 keldris Vassili Sigarjevi näidendit «Gupjoška».

• Lavastaja Raivo Adlas, kunstnik Silver Vahtre.

• Mängivad Marina Rõbakova, Oleg Želudkov, Pavel Ümarik ja Aleksandr Lobanov.

• Esietendus on 11. veebruaril kell 19, järgmine etendus 15. veebruaril kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles