MRP aastapäeval sünnib Washingtonis uus Balti kett

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MRP sõlmimise aastapäeva tähistamine Tallinnas Hirvepargis.
MRP sõlmimise aastapäeva tähistamine Tallinnas Hirvepargis. Foto: Peeter Langovits

Tähistamaks Molotovi-Ribbentropi pakti (MRP) 70. ja Balti keti 20. aastapäeva moodustavad väisbaltlased Washingtonis mini Balti keti.

Inimkett kulgeb 23. augustil Washingtoni Eesti suursaatkonnast Läti suursaatkonnani, kirjutab Kanada väliseestlaste ajaleht Eesti Elu.

Samas on külastajatele avatud ka Balti riikide saatkondade uksed.

Balti kett oli 23. augustil 1989 nõukogude võimu mõjutamiseks ja vabadustahte demonstreerimiseks Leedu Sąjūdise, Läti Tautas Fronte ja Eesti Rahvarinde ja Balti Nõukogu algatatud massiüritus, mis kujutas endast läbi kolme Balti riigi kulgevat katkematut inimketti.

Balti keti toimumise ajaks valiti Molotovi-Ribbentropi pakti sõlmimise 50. aastapäev, et demonstreerida oma hoiakut selle pakti suhtes.

Molotovi-Ribbentropi pakt oli mittekallaletungileping Saksamaa ja NSVL vahel, millele kirjutasid Moskvas 23. augustil 1939 alla NSVL välisminister Vjatšeslav Molotov ja Saksa välisminister Joachim von Ribbentrop. Selle salaprotokolli järgi sai NSVL õiguse Balti riikide hõivamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles