Eesti õpetab Haitile e-riigi põhimõtteid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haitilane riigilipuga.
Haitilane riigilipuga. Foto: Ramon Espinosa/AP

Täna algas Tallinnas e-valitsemise seminar Haiti valitsuse, ettevõtete ja mittetulundussektori esindajatele, kus e-Riigi Akadeemia (eGA) eksperdid tutvustavad Eesti kogemust ning koostavad käsiraamatu e-valitsemise rakendamiseks Haitil.

Haitile pakub eeskätt huvi Eesti kogemus ID-kaardi ja kodanikuportaali X-tee väljaarendamisel, samuti geograafilised infosüsteemid, infoühiskonda toetav õigusraamistik ja IKT kasutamine hariduses, teatas e-Riigi Akadeemia.

Haitile ei pakuta mitte stamplahendusi, vaid kujundatakse Eestis kasutatavate e-valitsemise vahendite põhjal riigile sobiv poliitikasoovituste pakett. Projektis osalenud spetsialistidest loodetakse tulevikus moodustada Haiti e-valitsemise mõttekoda, mis hakkab suunama valitsuse info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) poliitikaid.

«On ekslik arvata, justkui Haitil oleks praeguses arenguetapis vara tegeleda e-riigi ehitamisega,» kommenteeris eGA juhatuse liige Ivar Tallo. Tema sõnul on e-areng iga riigi arengu lahutamatu osa ning mida kiiremini info- ja kommunikatsioonitehnoloogiad kasutusele võetakse, seda tõhusamaks ja läbipaistvamaks muutub riigi haldamine.

Tallo hinnangul on Haiti näidanud head valmisolekut e-lahenduste rakendamiseks. Kui seitse aastat tagasi kasutas internetti vaid 1,9 protsenti Haiti elanikest, siis täna on kasutajaid juba kaugelt üle kümnendiku. Samuti on Haiti presidendi juures tööd alustanud e-valitsemise arendamisega tegelev komisjon.

Haiti on Kariibi mere suurim ning läänepoolkera vanuselt teine vabariik Ameerika Ühendriikide järel. Haiti on ühtlasi piirkonna vaeseim maa, tema 9 miljonist elanikust elab 80 protsenti vaesuses ning SKT inimese kohta oli 2008. aastal vaid 1 300 USA dollarit. Riigi majandusarengut on tõkestanud nii poliitiline vägivald kui karmid kliimatingimused troopiliste tormide ja üleujutustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles