Nutt: pass ja lojaalsus ei käi käsikäes

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu ning riigikogu põhiseaduskomisjoni liige Mart Nutt leiab, et Eesti venelastele tingimusteta passi andmine on halb mõte.

Nuti arvates pole tark anda Eestis sündinud või siin kaua elanud mitte-eestlastele
keeleksamita kodakondsus ja kaotada hall pass, mida endine riigikogu liige Sergei Ivanov tänases Postimehes välja pakkus.

«Kodakondsuse saamise tingimused peaksid olema kõigile ühesugused. Ühe tingimuse - keeleoskuse - nõude kaotamine pole põhjendatud,» ütles Nutt.

Ta ei leia, et Eesti passi omamine võiks inimese eestimeelsemaks muuta: «Lojaalsus ja pass ei käi käsikäes.»

Nutt ei jaga ka Ivanovi mõtet, et riiklikul tasandil tuleks lõpetada segane okupandijutt ja võtta selge seisukoht, mida nõukogude aeg siis tegelikult tähendas ning kuidas on selle ajaga seotud pärast sõda siia saabunud ja siin sündinud inimesed.

«Eesti oli okupeeritud, sellest tulevad ka kõik õiguslikud tagajärjed rahvusvahelise õiguse mõttes, mistõttu pole mingit põhjust seda kontseptsiooni muuta,» kinnitas Nutt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles