Neiud meenutavad küüditamise aegu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teelaua taga meenutavad küüditamist Tuuli Haus (vasakult), Mai Soon, Laura Kodres, Kerta Kivioja, Triin Johanson, Evelin Rootsi ja Liis Mikk.
Teelaua taga meenutavad küüditamist Tuuli Haus (vasakult), Mai Soon, Laura Kodres, Kerta Kivioja, Triin Johanson, Evelin Rootsi ja Liis Mikk. Foto: Sille Annuk

Etenduse alguses pakuvad seitse neidu üksteisele ja vaatajatele metallkruusidest piparmünditeed. Peagi mattub keldrisaalis heljuv magus lõhn põlema süüdatud laternate õli haisu sisse.

Lõhnade ja helide taustal elustuvad sõnadesse vormitud mälestused, mille on kirja pannud need, kes elasid üle Siberisse küüditamise.

Sõit itta algas neil siis, kui nad olid niisama vanad nagu neiud-harrastusnäitlejad, kes nende meenutusi nüüd lavastuses «Rong see...» Vilde Teatri keldrisaalis vaatajate ette toovad.

Neiu viiuliga

«Ma es oleki ennemp rongiga sõitnu,» räägib Liis Mikk. Ta on Karlova gümnaasiumi õpilane ja ainuke, kelle esitatavad meenutused on osaliselt murdes. Lisaks maaneiu kehastamisele tuleb tal mängida viiulit.

Evelin Rootsi õpib Mart Reiniku gümnaasiumis. «Mina tahtsin oma koera kaasa võtta, aga venelane ütles – nelsjaa!» meenutab ta lõbusalt küüditamise algust ja itsitab vahetevahel lapselikult.

Seitset neidu teelaua taga ja kaheksandat kardina varjus ühendab teatrikunstihuvi. Nad on käinud koos Vanemuise etendusjuhi Meelis Hansingu näiteringis.

Ühest sealsest proovist sai alguse ka küüditatute elulugude põhjal ühistöös valminud lavastus.

Oli ka rõõmuhetki

Kuigi teema on sünge, ei tekita see näitlejais masendust. «Neil oli Siberis ka õnne ja rõõmu hetki, ega nad ei saanud ju nutta kõik need aastad, mis nad seal olid,» selgitab kunstigümnaasiumi õpilane Kerta Kivioja pärast proovi keldrisaalis.

Lavastus tuleb välja Vilde Teatri noortestuudio etendusena. «Need on noored, keda huvitab teatritegemine,» märgib Hansing. «Nad on nutikad noored, kes ei taha teha ainult kooliteatrit mingiks ülevaatuseks.»

Eelmine Vilde Teatri lavastus tuli vaatajate ette samuti keldrisaalis. Teatripäeval esietendunud Arvo Valtoni «Kahekõned kohvikus», mille lavastas Raivo Adlas, on sealsamas kavas etendada näitemänguseltsi juhataja Kristiina Metsanurga teatel 19. ja 26. aprillil.

Ettevalmistusel on August Jakobsoni romaani «Vaeste-patuste alev» dramatiseering, mille lavastab Raivo Adlas. Seda on kavas mängida juunis ja augustis Tartu raudteejaamas.

Noortestuudio

• Vilde Teatri noortestuudio esietendab täna kell 19 Vilde Teatri keldrisaalis (Turu 13) lavastuse «Rong see...».

• Mängivad Tuuli Haus, Mai Soon, Laura Kodres, Kerta Kivioja, Triin Johanson, Evelin Rootsi ja Liis Mikk.

• Lavastanud Meelis Hansing, helitausta eest hoolitseb Reeli Tee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles