Arctic Sea kaaperdajad võisid himustada relvi

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arctic Sea mullu Kotka sadamas Soomes.
Arctic Sea mullu Kotka sadamas Soomes. Foto: AP/Scanpix

Kaubalaeva Arctic Sea kaaperdamisse segatud neli vene nime kandvat Eesti kodanikku võisid osaleda salajases relvaveos, pakuvad merenduse asjatundjad müsteeriumile seletust.

«Venemaa kummalist käitumist selgitaks ainult laeva pardal olnud tiibraketid,» ütles Euroopa parlamentidevahelise julgeoleku- ja kaitseassamblee piraatlusealane raportöör, endine Eesti armeejuht ja admiral Tarmo Kõuts, kirjutab Risto Berendson ajalehes Postimees.

«Kui tahes suure uimastilasti pärast poleks pool Vene laevastikku presidendi erikäsuga Arctic Sea'd jälitama tormanud.»

Tema sõnul on Arctic Sea puidulast relvade salakaubaveoks parim kattevari. «Puidulasti alla saab peita terve tiibrakettide allee, sest nende avastamiseks on vaja laev sadamasse tuua ja trümm täiesti tühjaks teha,» rääkis Kõuts.

Ka Venemaa merendusasjatundjad peavad ametlikku versiooni piraadiloost kõige ebausutavamaks. Merendusväljaande Morskoi Bjulleten - Sovfraht peatoimetaja Mihhail Voitenko rääkis Läti ajalehele Telegraf, et pigem on tegu eriteenistuste operatsiooniga, mille tegelikku põhjust ei saa avalikkus iial teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles