Landsbergis: Venemaa üritab teha Baltimaadest oma satelliite

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa üritab Balti riike enda kontrolli alla saada ja neist oma satelliite teha, ütles endine Leedu seimi esimees ja praegune eurosaadik Vytautas Landsbergis intervjuus Läti ajalehele Diena. Ühe ohu märgina tõi ta välja selle, et mitmed Vene ärimehed on ostnud Leedu meediakanaleid.

«Ikka veel leidub inimesi, kes ohkavad, kui mõtlevad Nõukogude korrale ja minevikule,» vahendas tema intervjuud uudistevõrk LETA. «Lätis on eriline olukord – teistest rahvustest inimesed ei toeta Euroopa riigi ehitust ja kalduvad eelistama Nõukogude Liitu. Riia linnapea [Nils Usakovsi] määramine tõestab seda.»

Landsbergis märkis ka seda, et ta ei pea olema kontaktis oma eurosaadikust Läti kolleegi Alfreds Rubiksiga. «Mul pole mingit vajadust Rubiksiga suhelda. Tatjana Zdanoka on juba europarlamendis töötanud, väites, et seisab Läti huvide eest, kuigi kõik poliitikaasjatundjad teavad, et ta esindas Venemaa huve,» märkis Landsbergis.

Samas ei soovinud Leedu eurosaadik pakkuda, kelle huve Rubiks europarlamendis esindab. «Seda on raske öelda, võibolla kaitseb ta Vene huve. Seda tegi ta Läti riikluse taastamise ajal,» meenutas Landsbergis. «Ta toetas Moskva kontrolli all olevat Nõukogude Lätit.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles