Ministeerium vallandas mereakadeemia rektori

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kann aastal 2007, kui ta mereakadeemia rektoriks valiti. Nüüd peab Kann ametist lahkuma.
Jüri Kann aastal 2007, kui ta mereakadeemia rektoriks valiti. Nüüd peab Kann ametist lahkuma. Foto: Liis Treimann

Eesti Mereakadeemia rektor Jüri Kann on haldussuutmatu, rikkus seetõttu mitut seadust  ja kulutas lubamatult riigi raha, süüdistas haridus- ja teadusministeerium ning võttis


Kannu ametist maha.



Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase üleeile allkirjastatud käskkirjas süüdistatakse Kannu kokku üheteistkümnes erinevas eksimuses, mis enamasti on seotud segadustega rahaasjades.



Näiteks süüdistab haridus- ja teadusministeerium, et Eesti Mereakadeemia (EMA) on tellinud erinevaid projekteerimistöid kogusummas vähemalt 471 200 krooni, arvestamata käibemaksu. Samas polnud EMA-le eraldatud eelarves raha sellisteks investeeringuteks ette nähtud.



Arve fraki eest


Samuti võttis EMA süüdistuse kohaselt projekteerimiseks hinnapakkumised kahelt firmalt, ent lepingu sõlmis hoopis kolmandaga, kellelt hinnapakkumist ei küsitud. Mitme muu rahalise segaduse seas süüdistatakse Kannu ka isiklike arvete esitamises EMA-le, et asutus need kinni maksaks.



«EMA rektor Jüri Kann on kasutanud EMA eelarvelisi vahendeid isiklike kulude hüvitamiseks, mis seisnes fraki ja selle juurde kuuluvate aksessuaaride soetamiskulude väljamaksmiseks arve esitamises EMA-le, samuti on EMA rektor Jüri Kann esitanud EMA-le väljamaksmiseks isiklike terviseuuringute arve,» seisab Lukase käskkirjas.



Haridusministeeriumi kants­ler Janar Holm lausus, et ta ei


tahaks võtta seisukohta, kas Kannu käitumises oli ka mingit kuritahtlikkuse märki või oli küsimus pigem ebakompetentsuses.



Holmi sõnul juhtis ministeerium korduvalt Kannu tähelepanu probleemidele ning palus need lahendada. Holmi hinnangul ei tajunud Kann aga teema tõsidust, vaid näis arvavat, et ministeerium norib pisiasjade pärast.



«Mind häiris Kannu reaktsioon, et meie otsime probleeme,» lausus Holm aprillis mitu korda Kannuga toimunud kohtumisi meenutades.



Holmi väitel tuleb koolides taolisi olukordi vahetevahel ikka ette, ent enamasti need siiski lahenevad, kui neile tähelepanu juhtida.



Ka Lukase käskkirja järgi lubas Kann ministeeriumile saadetud kirjas probleemid lahendada, ent jättis suurema osa lubadustest täitmata. Lisaks oli tal kehtiv distsiplinaarkaristus selle eest, et ta jättis esitamata majanduslike huvide deklaratsiooni.



Otsitakse uut rektorit


Kann ise eile mobiiltelefonile ei vastanud. Praegu 70-aastane Kann asus ametisse 2007. aastal pärast seda, kui eelnevalt oli ebaõnnestunud kolm katset leida mereakadeemiale uus rektor.



Holm lausus, et ministeerium loodab juba selle aasta sees EMA-le uue rektori leida. Kuni avaliku konkursi korras valitud rektori ametisse nimetamiseni täidab Eesti Mere­akadeemia rektori kohuseid majandusteaduste kandidaat Märt Tomson.



Tomson on varem töötanud Tallinna Sadamas, Eesti Merelaevanduses, Tallinna Tehnikaülikoolis ja haridusministeeriumis.



Enne seda on kavas aga merendusorganisatsioonide, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ja kaitseministeeriumi esindajatega kokku saada ning arutada, millisena asjaosalised Eesti mereharidust üldse näha tahaksid.



Süüdistused


Väljavõte käskkirjast


1. Eesti Mereakadeemia (EMA) andis Progroup Holding OÜ-le isikliku kasutusõiguse kuni 31.08.2012 Tallinnas Mustakivi 25 hoone katusele kolme antenni ning hoonesse kahe jõujaama ja ühe tugijaama paigaldamiseks. Taolist luba oleks saanud anda vaid HTM (haridus- ja teadusministeerium – toim). Lisaks tekitati sellega EMA-le lisakulu, sest seadmete hinnanguline elektrikulu on aastas kuni 39 420 krooni.



2. EMA rektori käskkirjaga kehtestatud palgasüsteem on läbipaistmatu ja ebaselge. Nõnda näiteks näeb kehtiv palgajuhend ette erinevad tasustamise alused, samas selgitamata, millal ja millistele töötajatele neid kohaldatakse.



3. EMA rektor Jüri Kann on HTMile korduvalt esitanud tegelikkusele mittevastavat teavet. Kehtiva korra kohaselt peab riigi rakenduskõrgkooli rektor vähemalt kaks nädalat enne töölähetuse algust esitama


HTMile vastavasisulise taotluse, näidates muu hulgas ära lähetusega kaasnevate kulude katteallikad. Kann märkis 02.09.2008 (San Francisco) ning 09.10.2008 (Dalian) esitatud taotlustes lähetuskulude katteallikana EMA omavahendid, tegelikkuses kaeti aga lähetuskulud 2008. ja 2009. aastal riigieelarvelistest vahenditest kokku 46 007 krooni ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles