Valimised möödusid Eesti sõduritele suhteliselt rahulikult

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani valimisametnik häältekastiga.
Afganistani valimisametnik häältekastiga. Foto: AFP / Scanpix

Afganistanis teenivatele Eesti kaitseväelastele möödus valimispäev tõsisemate oluliste vahejuhtumiteta, kuigi oli üksikuid tulevahetusi vastasega.


Eesti kontingendi teabeohvitser Afganistanis kapten Tanel Rütman ütles BNSile, et 134-liikmelisel kompaniil Estcoy-E valimiste ajal ülesandeid ei olnud.

Osa teisest Afganistanis teenivast Eesti jalaväekompaniist Estcoy-8 mehitab endiselt patrullbaasi Pimon, kontrollides oma vastutusala. «Päris vaikne päev neil ei olnud,» märkis kapten Rütman, kelle sõnul oli üksusel valimispäeval üksikuid kontakte vastasega.

Üks Estcoy-8 rühm julgestas Nad-e-Ali idaosa, tagamaks kohalike elanike vaba liikumine valimiste ajal. Rühm oli ühe valimispunkti juures reservis kiirreageerimisüksusena. Kapten Rütmani sõnul ei juhtunud ka selles piirkonnas midagi tõsist, kuigi Eesti rühmal oli samuti üksikuid kontakte vastasega.

Mõlemal juhul oli kontaktide näol tegemist tulevahetusega käsitulirelvadest. Kapten Rütman sõnul oldi valimispäeval valmis suuremateks rünnakuteks, kuid organiseeritud rünnakuid vastane ei teinud.

«Vastane üritas oma kohalolekut näidata,» märkis ta ja lisas, et näiteks Pimonit mehitavad kaitseväelased märkasid, et taliibid tulistasid põllul töötavaid kohalikke elanikke tõenäoliselt sooviga neid hirmutada.

Kapten Rütmani hinnangul ei olnud valimisaktiivsus neis maapiirkondades, kus Talibani mõju on tugev, eriti suur, kuna kohalikud elanikud ei julgenud valima minna. Samas sõitsid külade elanikud sageli hääletama linna, kus seda sai teha anonüümselt.

Estcoy-E tegutseb Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis Ameerika Ühendriikide 2. merejalaväebrigaadi koosseisus. Kompanii on moodustatud Scoutspataljoni baasil. Tegemist on sama üksusega, mis 2010. aasta esimesel poolaastal hakkab kuuluma Balti riikide ühise jalaväepataljoni NRF-14 koosseisus.

8. juulil Eestist lahkunud Estcoy-E, mis saadeti Afganistani turvama sealseid presidendivalimisi, pole seni veel operatsioonidel osalenud.

Estcoy-8 tegutseb Ühendkuningriigi Walesi kaardiväe pataljoni koosseisus Helmandi provintsi keskosas.
Kokku on Eesti kontingendis Afganistanis 289 kaitseväelast. Eesti kontingendi ülem on major Janno Märk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles