Narva koolidirektor vallandas usaldusisikust eesti keele õpetaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva linnavalitsus
Narva linnavalitsus Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Narva Kreenholmi gümnaasiumi direktor Gennadi Bõkov vallandas päevapealt ametiühingute usaldusisiku, eesti keele õpetaja Katrin Looki, põhjendades seda usalduse kaotusega.

Tänavu kevadel vallandas Bõkov ilma igasuguste põhjendusteta neli gümnaasiumi töötajat, kes pöördusid nüüd abi saamiseks ametiühingu poole. Usaldusisik Katrin Look küsis kooli juhtkonnalt töötajate vallandamise kohta selgitust.

Koolidirektor Bõkov keeldus andmast usaldusisikule nelja töötaja vallandamise kohta mingeid selgitusi, vaid kutsus hoopis kokku kooli üldkoosoleku, millel osalejad andsid oma allkirja ette valmistatud pöördumisele. Narva linnapeale Tarmo Tammistele ning haridus- ja teadusministeeriumi üldharidusosakonna juhatajale Irene Käosaarele adresseeritud kirjas seisis, et ametiühingute rünnakud kooli juhtkonna vastu on pahatahtlikud ning kooli töötajad paluvad võimude abi poriloopimise lõpetamiseks.

Ajakirjanduse esindajaid ega vallandatud nelja töötajat kooli üldkoosolekule ei kutsutud. Üldkoosolekule järgneval päeval sai Katrin Look kooli sekretariaadi kaudu teate enda vallandamisest ja nõude viivitamatult vabastada enda kabinet.

«Vallandamise põhjus oli usalduse kaotus. Milles usalduse kaotus seisnes, seda direktor ei põhjendanud,» ütles koolis kaheksa aastat töötanud Look Postimehele.

Ida-Virumaa ametiühingud, kes tegid teisipäeval Narva linnapeale Tarmo Tammistele pöördumise, milles nõuavad Bõkovi vabastamist Narva Kreenholmi gümnaasiumi direktori kohalt. Ametiühingute sõnul on usaldusisiku vallandamine vastuolus Eesti seaduste, rahvusvaheliste konventsioonide ning Narva linnavalitsuse ja kohalike ametiühingute vahel sõlmitud kollektiivlepinguga.

« Minu mäletamist mööda ei ole Ida-Virumaal sarnaseid juhtumeid varem ette tulnud,» ütles ametühingute keskliidu Ida-Virumaa osakonna esindaja Aleksandr Startsev. Nõudmisele koolidirektor vallandada ja võtta ametiühingute usaldusisik tööle tagasi kirjutasid alla kümmekonna ametiliidu esindajad.

Eile kutsus Gennadi Bõkov, kes varem ajakirjandusele kommentaare ei jaganud, ise kokku pressikonverentsi, millel ta väitis, et koolil ei ole olemas ühtegi dokumenti, mis tõestaks, et Look on ametiühingute seaduslik esindaja koolis.

Startsevi sõnul esitasid ametiühingud koolile vastava dokumendi juba eelmise aasta detsembris.

Kollektiivlepingu rikkumise kohta ütles Bõkov, et tema allkirja sellel dokumendil ei ole ja tal ei olnud aimugi, et sellel leppel on nii suur juriidiline jõud.

Pool aastat tagasi pälvis Bõkov meedia tähelepanu sellega, et ta oli üks neljast Narva koolidirektorist, kelle vallandamise ettepanelu keeleinspektsioon ebapiisava keeleoskuse pärast tegi. Tookord pääsesid direktorid siiski rahatrahviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles