Ansip pooldab pronkssõduri äraviimist

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Pm

(Täiendatud kell 13.31)
Peaminister Andrus Ansip ütles täna Eesti Raadios, et pooldab pronkssõduri äraviimist Tõnismäelt, kuna tegemist on okupatsiooni ausambaga, mis ei sobi Tallinna kesklinna.

«Minu isiklik seisukoht on, et pronkssõdur tuleks selle koha pealt ära toimetada nii kiiresti kui võimalik,» ütles Ansip Eesti Raadiole antud intervjuus.

Tema sõnul tulnuks kuju «ära koristada» siis, kui viidi punamonumendid minema muudest linnadest.

Ansipi hinnangul on kuju hauamonumendi funktsioon jäänud tagaplaanile. «Kõige enam sümboliseerib see pronkssõdur seal okupatsiooni ja sellist ausammast okupatsioonile me Tallinna südalinnas Kaarli kiriku kõrval taluma ei peaks.»

Ansipi sõnul pole siiski näha probleemile kiiret ja juriidiliselt korrektset lahendust.

Tema sõnul takistavad seda asjaolud, et tegu on ajaloomälestisega, mis asub Tallinna linna maal ja kuulub linnale.

«Linnas on olnud linnavalitsusi, kes oleks olnud oma erakondliku kuuluvuse tõttu kindlasti võimelised seda kuju sealt ära viima, kuid sellega ei ole tahetud tegelda.»

Ansip näeb pronkssõduri uue asukohana kalmistut. «Minu meelest tuleks see kuju teisaldada näiteks kalmistule ja need inimesed, kes sinna alla maetud on, kui nad sinna alla on maetud, tuleks ümber matta näiteks Siselinna kalmistule.»

Peaminister väitis ka, et tal ei ole lõplikku seisukohta, kuidas mõte teoks teha.

«On täiesti ilmselge, te kuju sellisena tekitab pingeid. On ilmselge ka see, et seda kuju ei ole võimalik ilma kasvavate pingeteta seal teisaldada. Need pinged tulevad nagunii. Mida varem need pinged kulmineeruvad, seda kiiremini saabub ka rahulik aeg.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles