Merebioloogid avastasid veesügavustest «pommitajad»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merebioloogid avastasid veesügavustes «pommitajad»
Merebioloogid avastasid veesügavustes «pommitajad» Foto: AFP / Scanpix

USA merebioloogid avastasid sügavalt ookeanipõhjast helendavad ja «pommitavad» ussid.

Teadlaste sõnul on veealuses maailmas veel palju sellist, mis avastamata, kirjutab BBC.

California ülikooli uurimismeeskond avastas kummalised veeolendid USA lääneranniku vetest, kui batüskaafidega sukelduti 3700 meetri sügavusele.

Karen Osbornile ja tema kolleegidele jäid ussid silma nende helenduse tõttu.

Uurijate sõnul on tegemist senitundmatu liigiga.

Seitsme isendi uurimine näitas, et nad kõik olid peaaegu läbipaistvad ning nende organism tootis värvilist bioluminessentsi. Ka avastati, et need loomad on väga head ujujad.

Lisaks tootis nende keha helendavaid «pomme». Teadlaste arvates aitavad need «pommid» ussidel põgeneda ja röövloomi eemale peletada.

Selle joone tõttu sai uus liik teaduslikuks nimeks Swima bombiviridis.

«Nende keha toodab kaheksa «pommi», mida nad siis ükshaaval oma kehast välja lasevad,» selgitas Osborn.

Kuna need «pommid» on väga väikesed, läbimõõt  1-2 millimeetrit, siis ei õnnestunud teadlastel nendega «pommitamist» jäädvustada.

«Tõime mõned neist isenditest pinnale, et neid laboris uurida. Panime ühe ussi väikesesse veenõusse. Tundmatus keskkonnas hakkas ta keha kohe «pomme» tootma. Niipea, kui uss «pommi» kehast välja lasi, hakkas see rohekas toonis helendama,» selgitas Osborn.

Osborne lisas, et need ebatavalised ussid näitasid kui mitmekesine on merepõhja fauna ning kui palju on veel läbiuurimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles