Palusalu tütar võtaks pronksmehe endale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Legendaarse maadleja Kristjan Palusalu tütar Helle ütleb, et ta võtaks pronkssõduri kas või endale, et kaitsta oma isa meenutavat monumenti vandaalide eest.

Helle Palusalu kinnitusel modelleeris skulptor Enn Roos 1947. aastal Tõnismäel seisva pronkskuju just kuulsa Kristjan Palusalu (1908–1987) järgi, kuigi kuju valmimisloo kohta on levimas ka mitu teist versiooni.

«Isa rääkis mulle, kuidas ta poseeris monumendi tarvis Roosile. Taheti, et ta seisaks nukra ilmega,» räägib ta. «Isa ütles, et kui ta seal seisis, oli ta mõtelnud neile korpusemeestele, kes temast Siberisse maha jäid.»

Tütre sõnul ei soovinud võimud, et skulptuur tuleks äratuntavalt Kristjan Palusalu näoga, kuna tal oli Nõukogude võimu ees piisavalt patte ja ta oli vangiski istunud. Seetõttu kasutas Roos näo modelleerimisel ka üht noort abilist ja monumendi arhitekti Arnold Alast.

Pronksmehe ümber keerlev poliitiline lament käib Helle Palusalule valusalt hinge pihta. «Ma võtaks kuju kas või endale, aga mul pole võimu, et see ära osta,» ütleb ta. «Ega see teise kohta üleviimine ei aitaks. Venelased jäävad ikka selle koha peal käima ja seda rohkem lällavad,» märgib proua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles