Paet ja Riekstins avavad Balti keti monumendi

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1989. aasta 23. augustil seisis rohkem kui 600 kilomeetri pikkuses Balti ketis ümmarguselt kaks miljonit inimest.
1989. aasta 23. augustil seisis rohkem kui 600 kilomeetri pikkuses Balti ketis ümmarguselt kaks miljonit inimest. Foto: arhiiv

Eesti välisminister Urmas Paet ja Läti välisminister Maris Riekstins avavad täna kell 17 Eesti-Läti piiripunkti lähistel Karksi vallas Lilli külas Balti keti 20. aastapäevale pühendatud mälestusmonumendi.

Paeti sõnul juhtisid 20 aastat tagasi katkematus rivis seisnud Eesti, Läti ja Leedu inimesed tähelepanu Molotov-Ribbentropi pakti salaprotokollide olemasolule, mis tõi hukatuse sadadele tuhandetele inimestele, teatas välisministeerium.

«Rohkem kui miljon inimest 600 kilomeetrises inimketis andis Balti rahvastele taas teadmise oma jõust ning sundis ka Nõukogude Liidu võimuladvikut tunnistama Molotov-Ribbentropi pakti seni eitatud salaprotokollide olemasolu ja kuritegelikkust,» lisas ta.

Paeti sõnul ühendas kokku tulemine, koos olemine ja vaba kõnelemine Baltimaid omavahel ning ka nende riikidega, kes Eesti, Läti ja Leedu saatusest hoolisid ning kes iseseisvate Balti riikide olemasolu endiselt tunnistasid.

«Täna, mil elame taas vabas riigis ja Molotov - Ribbentropi pakti sõlmimise päevast on saanud üle-euroopaline totalitaarsete režiimide ohvrite mälestuspäev, teame endiselt, et just ühtsuses peitub jõud,» sõnas ta. «Paljude erinevate mõtete ja soovide ühinemine ühiste väärtuste hoidmise nimel - see ongi tänavu UNESCO maailma mälu registrisse kantud Balti keti vaim, mis meie rahvaid ühendab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles