200 inimest taaslõid USA pealinnas Balti keti

, Washington D.C
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisbaltlaste Balti keti 20. aastapäeva mälestusüritus Washingtonis.
Välisbaltlaste Balti keti 20. aastapäeva mälestusüritus Washingtonis. Foto: Andreas Sepp

Tuletamaks maailmale meelde Balti riikide jätkuvat ühtsust, moodustati eile kohalike eestlaste initsiatiivil USAs Washingtoni Eesti ja Läti saatkondade vahele umbes 200 inimesest koosnenud inimkett.


Valdavalt Washingtonis elavatest eestlastest, lätlastest ja leedulastest koosnenud kett püsis koos ligikaudu kümme minutit, seejärel lugesid ürituse korraldajad samuti keti teele jäänud Gruusia saatkonna ees ette Venemaa tegevust tauniva avalduse.

Ürituse peakorraldaja, Balti-Ameerika Ühiskomitee büroojuhi Karl Altau sõnul oli Gruusia kaasamine Balti keti moodustamise 20. aastapäeva tähistamisse tingitud murest Venemaa viimase aja poliitika üle Gruusia ja ka Valgevene suunal.

Altau hinnangul hoiavad Ühendriikides elavad baltlased omavahel tihedalt kokku. Selle näiteks tõi ta kolme riigi kogukondade koostöö lisaks Washingtonile ka Clevelandis, Seattle'is, Chicagos ja New Yorgis.

Altau sõnul toimus nii mastaapne Balti riikide ühisüritus Washingtonis Molotovi-Ribbentropi pakti meenutamiseks viimati 1991. aastal, mil see kandis veel Musta Lindi päeva nime.

Enne ketti kogunesid rahvuslippude ja Baltimaade ühtsust sümboliseerivate plakatitega varustatud välisbaltlased Leedu saatkonda, kus lauldi kätest kinni hoides kaasa otsepildis Vilniusest näidatud «Ärgake Baltimaad» ühislaulmisele.

Rahvakogunemise puhul tegid oma uksed lahti ka Eesti ja Läti saatkonnad, kus näidati kõigile soovijatele temaatilisi filme ning jagati materjale Balti riikide ajaloo ja MRP sõlmimise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles