Karin Jaanson: Tartu üle tasub uhkust tunda

Karin Jaanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu abilinnapea Karin Jaanson
Tartu abilinnapea Karin Jaanson Foto: Postimees.ee

Millal te viimati tundsite uhkust oma kodulinna üle? Kui tihti te üldse märkate, et Tartu on ilus ning siin on hea elada, õppida ja töötada? Hiljutisel konverentsil tuli minu juurde teadlane Kaunasest ja kiitis südamest Tartut. Ta rääkis, kuidas tal oli olnud aega kesklinnas ringi jalutada ja kui kaunis see on.

Kurvaks tegi teda vaid see, et tema kodulinn, mis on ühtlasi Tartu sõpruslinn, ei ole suutnud areneda nii kiiresti ja olevat kuidagi tardunud olekus.

Äsja Tartut külastanud Eesti välisministeeriumi ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse välisesindajad, kellest mõned olid viimati Tartus käinud mitu aastat tagasi, avaldasid samuti siirast tunnustust linna kiire arengu üle.

Selline positiivne tagasiside mõjub väga innustavalt ja paneb uhkust tundma oma kodulinna üle. Samas peaks see panema meid pisut teisiti mõtlema ka neis ajutistes ebamugavates olukordades, mis linna jätkuva arengu nimel praegu kannatlikku meelt nõuavad.

Ettevõtlus tõusuteel

Kuidas see meil on õnnestunud, selles aitab selgusele jõuda Tartu linna 2005. majandusaasta aruanne, mahukas dokument, mis annab põhjaliku ülevaate linna tegemistest.

Linn investeeris 2005. aastal 111,5 miljonit krooni ehk 70,4% rohkem kui 2004. aastal. Tartu on viimastel aastatel võtnud julgelt laene, et korrastada linna infrastruktuure. Arvestades ehitushindade kiiret kasvu ja seniseid madalaid intressimäärasid, on laenuvõtmise otsused olnud ainuõiged.

Tulude laekumine on tihedalt seotud linna ettevõtluse arenguga. Kui läheb hästi ettevõtetel, läheb hästi ka nende töötajatel ja seeläbi suurenevad linnakassasse laekuvad tulud. Füüsilise isiku tulumaksu laekus 15% rohkem kui möödunud eelarveaastal.

Tartu ettevõtted on tõusuteel – viimastel aastatel on Tartumaa olnud tööstustoodangu juurdekasvult kiireimini arenev piirkond Eestis, tehes silmad ette kogu Eestile ja isegi Tallinnale.

Muutume ka üha rahvusvahelisemaks. Ekspordimahtude kasvutempo poolest oleme edestanud nii Eesti kui ka Tallinna vastava näitaja. Tartumaal kasvas tööstustoodangu eksport 120,1 protsenti, Eestis keskmiselt aga 73,3 protsenti.

Ja veel üks rõõmustav fakt. Skype’i kontori avamisele Tartus eelnes firma juhtide äratundmine, et häid spetsialiste ei ole võimalik Tartust Tallinna meelitada.

Need on selged märgid ettevõtluskeskkonna atraktiivsuse suurenemisest viimastel aastatel.

Hoida inimesi

Ettevõtluse arenguks on oluline hariduse, kultuuri, spordi, teede ja tänavate ning muu linna funktsioneerimiseks vajaliku infrastruktuuri arendamine.

Kui varasematel aegadel liikusid inimesed sinna, kus olid töökohad, siis tasapisi hakkab see muutuma – töökohad otsivad häid inimesi. Seepärast tahame häid inimesi hoida ja hoolitseda, et meie lapsed saaksid parima hariduse, et avalikud teenused oleksid kõigile kättesaadavad ja et meie linna kodanikel oleks ka vabal ajal huvipakkuvaid tegevusi.

2005. aastal kasvasidki kõige kiiremini linna investeeringud vaba aja ja kultuuri valdkonda. Kultuuri- ja spordiobjektidesse investeeriti ligi 50 miljonit krooni rohkem võrreldes 2004. aastaga. Alustati uue spordimaja ehitamist, valmis Annelinna haruraamatukogu, Annelinna kunstmuruväljak ja mänguasjamuuseumi filminukkude maja.

Suuremad investeeringud hariduse valdkonnas läksid kutsehariduskeskuse Kopli tänaval asuva hoone renoveerimiseks, Kivilinna gümnaasiumi ja Herbert Masingu kooli ehituseks ning Mart Reiniku gümnaasiumi spordiväljaku rajamiseks. Kokku remonditi 13 lasteaeda ja 12 kooli.

Linna esindusväljak Raekoja plats ja Rüütli tänav said uue näo. Nüüd on need paigad muutunud armsaks nii oma linna inimestele kui ka külalistele. Investeeringud vanalinna tõstavad kindlasti linna köitvust turistide sihtkohana ja toetavad turismimajanduse arengut.

Rõõmu teeb, et turistide hulk on suvel oluliselt kasvanud. Kindlasti toetasid seda ka 2005. aastal Tartus peetud rahvusvahelised hansapäevad, milleks valmistuti kümme aastat. Hansapäevad õnnestusid suurepäraselt ja tõid Tartusse külalisi 76 Euroopa hansalinnast.

Puhtam ja ilusam

Meile kõigile on oluline puhas ja terve elukeskkond. Jaama tänavale rajati nüüdisaegne keskkonnajaam, mille ehitamiseks saime toetust nii keskkonnainvesteeringute keskuselt kui ka Euroopa tõukefondidest.

Äramärkimist väärib Kalda tee ja Kaunase puiestee ristmiku rekonstrueerimine, mis leevendas liiklemist Annelinnas, kus elab kolmandik tartlastest. Kalda tee ja Sõpruse ring ootavad edasisi investeeringuid, et olukorda veelgi parendada.

2005. aasta oli Tartule edukas. Kiirelt arenesid kõik eluvaldkonnad, mille tulemusena muutus linn ilusamaks ja siinne keskkond sõbralikumaks nii linlastele kui ka meie külalistele. Meil on põhjust tehtu üle uhked olla ja hea on jätkata kodulinna stabiilset ja läbimõeldud arendamist koostöös kõigi tartlastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles