Eksperdid: olukord Afganistanis on muutunud keerulisemaks

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväelased Afganistanis.
USA sõjaväelased Afganistanis. Foto: Reuters / Scanpix

Paljude välisekspertide hinnangul on olukord Afganistanis viimase paari aastaga muutunud Talibani paranenud rünnakutaktika tõttu üha keerulisemaks.

USA staabiülemate ühendkomitee esimehe admiral Mike Mulleni hinnangul on Afganistani julgeolekukord tõsine, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Just inimestele keskendumises said pooled aru julgeoleku olukorrast, mis on praegu päris halb ja läheb halvemaks. Liikudes sel teel, et pakume julgeolekut, saame arendada valitsemist, majandust ja siis saavad nad ise enda saatust juhtima hakata,» rääkis Mullen.

Üheks tulevikku määravaks asjaoluks on riigi juhtimine ja riigi juht. Eelmisel neljapäeval toimunud presidendivalimiste tulemused ei ole veel teada, kuigi nii senine president Hamid Karzai kui ka tema tugevaim vastane Abdullah Abdullah kuulutasid enda võitu. Mõlemad on lubanud hoiduda toetajate õhutamisest vägivallale, juhul kui üks või teine peaks presidendiks saama esimeses voorus.

«Afganistani julgeoleku olukord on äärmiselt tõsine ja tõsisem kui mõne aasta eest. Praegusel hetkel on presidendi- ja provintsivalimised seda veelgi pingestanud,» ütles riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser, lisades, et rahumeelne lahendus ei saabu lähemate aastakümnete jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles