Inimesed jäävad võõra passiga piiripunktis vahele

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Raigo Pajula

Narva maanteepiiripunktis on tunduvalt suurenenud selliste juhtumite arv, kus piiri ületavad inimesed esitavad kontrollimiseks teisele isikule kuuluvad dokumendid.

Kolmapäeval peeti Narva maanteepiiripunktis kinni 26-aastane narvalanna Irina, kes esitas kontrollijatele oma poja passi, mille ta võttis väidetavalt eksikombel enda passi pähe kaasa, kirjutab Põhjarannik. Viimase nädala jooksul on see juba kolmas säärane juhtum.

Alates 2008. maist kehtib karistusseadustiku parandus, mille on tähtsate isiklike dokumentide nimistus ka teise riigi isikut tõendav reisidokument. «Piiripunktides tekib aeg-ajalt olukordi, kui sugulased ajavad passe segi, näiteks esitab mees oma naise passi või vastupidi. See juhtub seetõttu, et sageli hoiavad nad passe kodus ühes kohas ning võtavad huupi dokumendid ja suunduvad Venemaale,» selgitas Kirde piirivalvepiirkonna staabiülem Valeri Kiviselg. Sellise eksimuse korral lubab seadus inimese võtta kriminaalvastutusele.

Enamikul juhtudel teeb Eesti piirivalve kindlaks, et kuriteo toimepanemisel polnud tagamõtet, ning võõra passi esitajate suhtes langetatakse otsus mitte algatada kriminaalmenetlust.

Küll aga määratakse väärtegude menetlemise korra alusel kinnipeetule piirirežiimi reeglite rikkumise eest kontroll-läbilaskepunktides trahv, mis võib küündida 12 000 kroonini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles