Kana embrüo manipuleerimisel saadakse «kanasaurus»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kana embrüo manipuleerimisel saadakse hiidsisalikuga sarnane tibu?
Kana embrüo manipuleerimisel saadakse hiidsisalikuga sarnane tibu? Foto: AFP / Scanpix

Kanada paleontoloogidel on plaanis hiidsislike uurimiseks manipuleerida kana embrüotega.

Montreali McGilli ülikooli teadlase Hans Larssoni kinnitusel saab kanade abil esile tuua hiidsisalike jooned, mis lindudel kadusid miljoneid aastaid tagasi, kirjutab AP.

Larssoni arvates on see võimalik, kui kana embrüo arengu erinevatel etappidel seda manipuleerida. Samuti peaks sündival tibul olema hiidsisalikele omaseid jooni.

Paleontoloog selgitas, et eetilistel ja praktilistel kaalutlustel ei ole tal edaspidi plaanis hakatagi «hiidsisalike» pesakondi looma.

«Tahan näidata, kuidas evolutsioon toimus. Hiidsisalike anatoomiline areng on lindude juures siiani nähtav. See tähendab seda, et linnud põlvnevad hiidsisalikest,» sõnas teadlane.

Larssoni uuringu sponsoriteks on Kanada teaduste akadeemia ja ajakiri National Geographic.

Larssoni sõnul sai ta kanaembrüo manipuleerimise idee USA paleontoloogilt Jack Hornerilt, kes on olnud «Jurassic Park» filmide nõuandja.

Hornerilt on ilmunud ka seda teemat käsitlev raamat «How to Build a Dinosaur» (Kuidas luua hiidsisalikku), milles on kirjeldatud ka «kanasauruse» võimalikku loomist.

Larsson ja ta meeskond on varem tegelenud senitundmatute hiidsisalike ja eelajalooliste krokodilliliikide avastamisega.

Hiljuti leidis Larsson Argentinast uue, teadlastele varem tundmatu lihasööja hiidsisaliku jäänused.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles