Kaks dessanti erinevad nagu öö ja päev

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Theodor Simmo
Mihkel Theodor Simmo Foto: Toomas Huik

Eilsele Salmistu dessandile, millega Erna retk algas, oli aukülalisena kutsutud 1941. aastal samasse randa maabunud Erna grupi veteran, praegu Rootsis elav 83-aastane Mihkel Theodor Simmo.

Radistina teeninud Simmo märkis, et eilne tulevärk oli efektne, kuid ajaloolist tõde oli seal vähe. «Me tulime vaikselt maale,» meenutas ta. Tegemist oli ju luureüksusega, mis kahe Soome rannavalvelaevaga juuli lõpus Salmistu randa saabus. Seal jagunesid 38 meest kaheksasse paati ja sõudsid öö varjus märkamatult 300 meetri kaugusele randa.

Ülejäänud sõdurid 56-liikmelisest grupist üritasid randuda Kunda lähedale Rutjasse, kuid sattusid Vene laevastikule ja dessant ebaõnnestus. Kautla sohu maandusid nad lõpuks langevarjudega.

Simmo koos kolme sõbraga läks 1941. veebruaris jala üle jää Soome. Ta oli siis 18-aastane Pärnu gümnaasiumiõpilane, kes oli läbinud telegrafisti koolituse ega tahtnud mingil juhul, et teda Punaarmeesse mobiliseeritaks. «Eestlastel on Eestimaa ja seda maad tuleb kaitsta,» ütles Simmo, kes mõtles nii siis ja mõtleb praegugi. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles