Tuhanded õpilased saavad sügisel varivalida

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu Kuristiku gümnaasiumi 7. klassi minev Kadi Sagor ei oska veel öelda, kas tema varivalimistel osaleks, kui talle seda võimalust pakutaks.
Tänavu Kuristiku gümnaasiumi 7. klassi minev Kadi Sagor ei oska veel öelda, kas tema varivalimistel osaleks, kui talle seda võimalust pakutaks. Foto: Artur Sadovski

Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) käivitab oktoobris sajakonnas Tallinna ja Tartu koolis mahuka projekti, mis toob tuhanded 14-aastased ja vanemad õpilased valimiskastide juurde.


Kuigi kastid on samad, mida kasutatakse päris valimistel, on tegu simulatsiooniga ehk noorte hääled ametlikult arvesse ei lähe.

Liidu pressijuhi Meelika Jürisaare sõnul tahetakse võimaldada noortel end riigis toimuvaga kurssi viia, anda neile varakult praktiline poliitikakogemus ja kasvatada neid nii paremaks kodanikuks.

«Selle projektiga üritame me murda stereotüüpi, et noorele ei lähe korda, mis tema ümber toimub. Tegelikult läheb ja eriti tema kodukohas,» rääkis Jürisaar Postimees.ee'le.

Kogemus teeb kodanikuks

Tema sõnul tuleb aru saada, et noori kasvatab sageli paremini praktiline osalusvõimalus, mitte kuiv kooliõpikuteooria.

«Varivalimised annavad noorele võimaluse arvamust avaldada ja läbi selle kogemuse on järgmisel korral valimas käimine ja aktiivse kodanikuna mõtlemine talle palju normaalsem ja lihtsam protsess.»

Valimiskastid rändavad mööda haridusasutusi ringi 5.-8. oktoobrini, kusjuures igas koolis saab valida ühel päeval. Hääletada saavad kõik vähemalt 14-aastased õpilased, kusjuures vanuse ülempiiri pole seatud.

Igas koolis aitab valimisi läbi viia seltskond vabatahtlikke ning üritatakse tagada, et valimistingimused oleksid võimalikult identsed pärisolukorraga.

Erakonnad hoitakse eemal

Jürisaare sõnul nähakse vaeva ka selle nimel, et ettevõtmine jääks parteineutraalseks.

Selleks konsulteeritakse vabariigi valimiskomisjoni ja sõltumatu poliitikauuringute keskuse Praxisega. Samuti on ettevõtmise põhirahastajad parteiliselt sõltumatud Euroopa Noored ja Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

Jürisaare sõnul valvab ENL hoolega, et parteid üle käte ei läheks. Tema sõnul ei tule näiteks Soomes, kust idee varivalimisteks saadi, keegi selle pealegi, et erakondi ebaausas taktikas kahtlustada, kuid Eestis olevat see üks esimesi küsimusi, mis ideest kuuldes inimestel suule kerkib.

Erakondade noorteühendustega on saavutatud juba ka esialgne kokkulepe, et ükski partei ei hakka valimiste ajal koole oma materjalidega pommitama. Septembri alguses allkirjastatakse ka vastav hea tava leping.

Tulevad ka voldikud

ENL ise valmistab ette voldikud, kus tutvustatakse lihtsas, n-ö noortele arusaadavas keeles erakondade valimisplatvorme. Tagatakse ka, et seal saavad kõik erakonnad võrdselt ruumi.

Jürisaar rõhutas, et tänavune on alles pilootprojekt ning järgmiste valimiste aegu plaanitakse kaasata koolid kõikjalt Eestist.

Kohalike omavalitsuste volikogude valimised on üle Eesti 18. oktoobril. ENL teeb varivalimistel osalenud noorte eelistuse avalikuks 9. oktoobril.

Seni on taolisi varivalimisi korraldatud Jürisaare andmetel üksnes Soomes, samas seal tehakse seda juba üheksandat aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles