Tamme-Lauri tamm vahetab omanikku

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamme-Lauri tamm Võrumaal Urvaste vallas.
Tamme-Lauri tamm Võrumaal Urvaste vallas. Foto: Urvaste vallavalitsus

Sel nädalal vahetab omanikku Eesti puujumalaks kutsutud Tamme-Lauri tamm. Uueks omanikuks saab turismifirma, kes maksis maa ja puu eest 380 000 krooni.

Võrumaal Urvaste vallas kasvav puuhiid on 17 meetrit kõrge ja selle ümbermõõt on rinna kõrguselt kaheksa meetrit. Tamm kaotas küll juba ammu ladva ja tema tüvesse on tekkinud õõnsus, kuid puu on endiselt elujõuline.

1970. aastail avastati tamme tüveõõnsusest metsavendade mahajäetud paopaik. Puuhiiglane on kujutatud ka Eesti 10-kroonisel rahatähel.

Äge võitlus

Maa, millel tamm asub, on kogu aeg eravalduses olnud, ja nüüd käis kahe turismiga tegeleva firma vahel nelja hektari suuruse maatüki pärast äge võitlus.

Urvaste vallavanem Kurmet Müürsepp ei osanud uut omanikku nimetada, aga pakkus, et see hakkab tamme ümbruses turismi arendama.

«Kui ikka oled maaomanik, millel kasvab Eesti kõige jämedam tamm, siis on turismiga tegelemine kõige tõenäolisem,» ütles Müürsepp.

Vald tahtis ise osta

Kui vald tellis paari aasta eest maale hinnapäringu, pakuti hinnaks 50 000 krooni. Siis mõlgutas vald mõtteid, et ostab maa ise ära, kuid ei jõudnud asjaajamisega kuigi kaugele.

Maade tagastamise kaudu maa endale saanud kohalik elanik teenis tunduvalt kopsakama summa, kui vallalt oleks saanud –

380 000 krooni.

«Uue omaniku tulekuga midagi oluliselt ei muutu, sest looduskaitseobjekt on ta endiselt ja ehitustöid ei tohi teha 50 meetri raadiuses tammest,» sõnas Müürsepp.

Tamm on inimeste seas jätkuvalt väga populaarne. «Sellel puul on ikka selline jõud sees ja see on hästi kihvt,» rõõmustas vallavanem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles