Balti õhuruumi valvamine läheb üle Saksamaale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa Luftwaffele kuuluv Eurofighter Typhoon.
Saksa Luftwaffele kuuluv Eurofighter Typhoon. Foto: SCANPIX

Balti õhuturbemissioon läheb esmaspäeval Tšehhi õhujõudude käest Saksa lennuväe kätte.

Esmaspäeval toimub Leedus Zokniai õhuväebaasis missiooni üleandmise tseremoonia.

Sakslased alustavad Balti õhuruumis patrullimist moodsate hävitajatega Eurofighter Typhoon, mida sakslased ei ole varem väljaspool Saksmaad kasutanud.

Sakslased kasutavad nelja seda tüüpi hävitajat kahe kuu vältel, seejärel tulevad Eurofighter Typhoonide asemele F-4F Phantomid.

Sakslaste õhuturbemissioon kestab ühtekokku neli kuud, teatas Leedu kaitseministeerium.

Sakslastele on see kolmas kord osaleda Balti õhuturbes. Nende esimene missioon oli aastal 2005 juulist septembrini ja teine eelmise aasta juulist augustini. Varem patrullisid sakslased Balti taevas Phantomitega.

Saksa õhuväe kolmandas Balti missioonis osaleb 130 sõjaväelast.

Kuna Baltimaadel pole õhupatrullimiseks sobivaid lennukeid, kaitsevad Balti riikide õhuruumi alates NATOga ühinemisest 2004. aastal alliansi partnerid, kelle hävitajad baseeruvad Leedus Zokniai lennuväebaasis.

2004. aastast alates on õhupolitsei missiooni Baltimaades juba täitnud Belgia, Taani, Suurbritannia, Norra, Hollandi, Saksamaa, USA, Poola, Türgi, Hispaania, Prantsuse, Rumeenia ja Tšehhi õhujõud.

Praeguse kava kohaselt jätkab NATO õhuturbemissiooni 2011. aastani. Samas on Balti riikide kaitseväe juhatajad palunud NATO-l pikendada missiooni aastani 2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles