Pevkur: asendusemaduse võiks seadustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neiu varjas oma rasedust.
Neiu varjas oma rasedust. Foto: SCANPIX

Sotsiaalminister Hanno Pevkur kinnitas kirjas õiguskantslerile, et absoluutne surrogaatemaduse keeld ei pruugi olla põhjendatud ning ta peab vajalikus asendusemade kontseptsiooni väljatöötamist.

Sotsiaalministri sõnul tuleb toetada kõiki peresid, kes soovivad last saada. «Sündimuse suurendamine on rahvuse säilimisel ülioluline. Mitmed otsused, nagu vanemahüvitis, kunstliku viljastamise toetamine ja muud tegevused on toetanud perede soovi saada lapsi ning tõstnud iivet. Asendusemadus aitaks saada lapsi neil peredel, kel tervise tõttu on see kättesaamatuks jäänud,» ütles Pevkur.

«Loomulikult tuleb koos meedikute, eetikute ja juristidega kõik detailid läbi arutada, et kaitstud oleks nii tulevase lapse, vanemate kui asendusemade õigused,» lisas minister.

Täna kehtiva seaduse järgi on asendusemadus Eestis keelatud. Nii sotsiaalministeerium kui justiitsministeerium on tunnistanud, et absoluutne keeld ei ole põhjendatud ning teema vajab põhjalikku ja laia arutelu. Eilses vastuskirjas õiguskantsler Indrek Tederi küsimustele kinnitab sotsiaalminister Hanno Pevkur asendusemaduse teemaga jätkamise vajalikkust.

Kevadel toimunud sotsiaalministeerium ning Eesti Bioeetika Nõukogu asendusemaduse konverentsil leiti, et asendusemadus võiks olla aktsepteeritav meditsiinilistel põhjustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles