Riigikogu hakkab pehmendama käibemaksutõusu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu saal.
Riigikogu saal. Foto: Peeter Langovits ("Postimees")

Homme keskpäeval koguneb riigikogu erakorralisele istungjärgule, et jätkata arutelu käibemaksuvaidluse lahendamise nimel.

Istungi päevakorras on Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ning roheliste fraktsioonide algatatud seadusemuudatused, et pehmendada käibemaksumäära tõstmise lühikesest etteteatamisajast ettevõtjatele tulenevaid mõjusid.

Ettepanekule riigikogu erakorraliste istungjärkude kokkukutsumiseks on alla kirjutanud 37 parlamendiliiget, teatas parlamendi pressitalitus.

Eelnõu teine lugemine toimub teisipäeval. Kui teine lugemine lõpetakse, toimub samal päeval tund aega pärast esimese istungjärgu lõppu ka teine erakorraline istungjärk eelnõu kolmandaks lugemiseks.

Juunis võttis riigikogu vastu käibemaksuseaduse muudatused, millega tõsteti käibemaksumäära 2 protsendi võrra kõigest neljapäevase etteteatamisega. Õiguskantsler Indrek Teder leidis, et see oli põhiseadusvastane ja soovitas riigikogul sisse viia vajalikud muudatused.

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon (EVEA) pole aga rahul ka kavandatavate pehmendavate sammudega, leides, et eelnõu ega selle seletuskiri ei anna põhjust arvata, et seadusandja on tunnistanud oma eksimist hea seadusloome ja ka põhiseaduse vastu.

«Ka nimetatud rakendusseaduse eelnõu ise on näide hea tava edaspidisest eiramisest, sisaldades tagasiulatuvaid tähtaegu ja olematuid kalendripäevi. Eelnõus ei tehta isegi katset kas või osaliselt kompenseerida ettevõtjatele tekitatud materiaalset kahju,» märkis EVEA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles