Väidetav allilmaautoriteet Dikajev viidi jõuga vanglasse

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käeraudus Haron Dikajev eile Harju maakohtus, kus arutati tema järjekordset taotlust vanglakaristuse kandmine edasi lükata. Kas mees jääb vabadusse või trellide taha, peaks selguma täna.
Käeraudus Haron Dikajev eile Harju maakohtus, kus arutati tema järjekordset taotlust vanglakaristuse kandmine edasi lükata. Kas mees jääb vabadusse või trellide taha, peaks selguma täna. Foto: Peeter Langovits

Väidetav allilmaautoriteet Haron Dikajev, kes nigelale tervisele ja pere raskele majanduslikule seisule viidates oma vangiminekut korduvalt edasi on lükanud, viidi läinud reedel jõuga vanglasse.

Ligi üksteist aastat tagasi seoses rivaalitsevate grupeeringute verise allilmasõjaga avalikkuse huviorbiiti tõusnud tšetšeeni soost Dikajev (40) oleks pidanud trellide taga istuma juba alates mullu maist, kui linnakohus ta väljapressimises süüdi mõistis ja neljaks aastaks vangi saatis.

Ometi jalutas nooruspõlves Groznõis apteekriametit praktiseerinud mees veel läinud reedel vaba mehena ringi, sest otsus jõustus alles tänavu märtsis ja mitmete taotlustega suutis Dikajev oma vanglapäevade algust edasi lükata.

Peeti kodus kinni

Kuivõrd Harju maakohtu pressiesindaja Aet Truu andmetel ei rahuldanud kohus augusti lõpus Dikajevi järjekordset pikendustaotlust, siis pidi mees ilmuma 11. septembriks ise vanglasse.

Korduvalt erinevate allilmakuritegude pärast varem kohtu ees seisnud Dikajev seda teed aga jalge alla ei võtnud. Nii pidasidki keskkriminaalpolitsei ametnikud neli päeva hiljem, läinud reedel Dikajevi tema Lasnamäe kodus kinni ja toimetasid trellide taha.

Hunnik taotlusi

Dikajev, kelle kodus oli samal ajal kaks last ja neist viimase alles augusti lõpus ilmale toonud ema, ei osutanud vastupanu ja nõustus politseinikega kaasa minema.

Ometi jõudis Dikajev veel enne seda, 6. septembril esitada kohtule uue taotluse, milles palub pikendust veel kaks kuud.

Põhjenduseks tõi mees asjaolu, et kuna tema perre on äsja sündinud laps, siis jääks tema lähedased isa trellide taha saatmise järel raskesse majanduslikku olukorda.

Just seda taotlust asuski Harju maakohus eile arutama ning täna peaks selguma otsus.

Dikajev suutis esimese pikendamisotsuse märtsis kohtust välja võidelda väitega, et sügisel sünnib ta naisel teine laps, tema on pere ainukene ülalpidaja ja tema vangiminek seaks lähedased raskesse seisu.

Postimees pakkus eile kommenteerimisvõimalust ka Dikajevit kohtus esindanud vandeadvokaadile Andres Gorkinile, kuid Gorkin keeldus kommentaaridest.

Haron Dikajev

• 15.06.2005 mõistis linnakohus Dikajevi väljapressimise eest neljaks aastaks vangi.

• 8.03.2006 jättis riigikohus otsuse jõusse.

• 24.03.2006 esitas Dikajev taotluse vangistuse täitmisele pööramise edasilükkamiseks, tuues põhjenduseks, et on pere ainus ülalpidaja ja elukaaslane on lapseootel.

• 26.04.2006 lükkas täitmiskohtunik vangistuse edasi kuni 1.10.2006.

• 26.05.2006 jättis ringkonnakohus prokuröri taotlusel edasilükkamise rahuldamata.

• 7.07.2006 esitas kaitsja maakohtule järjekordse taotluse vangistus edasi lükata, põhjendades seda Dikajevi terviseprobleemidega.

• 4.08.2006 jättis maakohtu täitmiskohtunik taotluse rahuldamata ja kaitsja vaidlustas otsuse ringkonnakohtus.

• 30.08.2006 ei rahuldanud ringkonnakohus kaitsja taotlust edasilükkamise kohta. Kaitsja lubas otsuse uuesti vaidlustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles