Ligi aastane ajateenistus naaseb hiilides

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need kuulipilduja hingeelu tundma õppivad ajateenijad jalaväe väljaõppekeskuses Tallinnas asuvas üksik-Vahipataljonis teenivad samuti aega 11 kuud.
Need kuulipilduja hingeelu tundma õppivad ajateenijad jalaväe väljaõppekeskuses Tallinnas asuvas üksik-Vahipataljonis teenivad samuti aega 11 kuud. Foto: Mihkel Maripuu

Alates eelmisest aastast teenis Eestis 11 kuud aega 600 ajateenijat enam, kui oli kaheksa kuu vältel sõjaväekogemust saavaid mehi.


Eelmisel aastal ajateenistusse läinutest teenis kaheksa kuud 877 meest ja 11 kuud 1479 meest, kirjutab Vahur Koorits ajalehes Postimees.

Alates 2000. aastast kestab ajateenistus justkui kaheksa kuud ja 11-kuuline ajateenistus peaks olema erand, mida kasutatakse vaid teatavatel, pikemat väljaõpet nõudvatel ametikohtadel.

Mõnda aega nii ka oli, ent eelmisest aastast alates on 11 kuud aega teenivate meeste arv juba tunduvalt suurem kui kaheksa kuud teenivate hulk. Ka selle aasta kohta viitavad esialgsed andmed, et 11-kuulise ajateenistuse läbijaid tuleb rohkem kui kaheksa kuu mehi, kuigi kaitsevägi ei oska praegu veel selle aasta ajateenijate täpset jaotust anda.

Seadused pole siiski muutunud. Kehtiva valitsuse määruse järgi on ajateenistuse pikkus kaheksa kuud, välja arvatud mereväe laevadel teenivatel, side- ja IT-ala, sõjaväepolitsei ja sõidukijuhi lisakategooriaga ajateenijatel ning allohvitseri kohale määratuil, kel see kestab 11 kuud.

Kaitseväe peastaabi pressijaoskonna ülem Ingrid Mühling ütles, et aega teenima võetute arv on üha suurenenud, mistõttu kasvab ka 11 kuud teenivate meeste hulk. Näiteks võrreldes 2005. aastaga teenis mullu tema sõnul aega üle 600 mehe enam.

Ajateenistuse erialad on aga jaotatud kaheksa- ja 11-kuulise väljaõppega erialadeks ning alates 2000. aastast pole muudetud seda korda, millised erialad vajavad kaheksa ja millised 11 kuud väljaõpet. Seega peaks 11-kuulise väljaõppe saavate meeste arvu kasv tähendama ka seda, et nõnda pikka koolitust vajavate erialade mehi õpetatakse välja rohkem.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles