Edgar Savisaar seab kahtluse alla riigikohtu erapooletuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar, Arnold Rüütel ja Villu Reiljan
Edgar Savisaar, Arnold Rüütel ja Villu Reiljan Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar seadis laupäeval kahtluse alla riigikohtu esimehe Märt Raski erapooletuse, uskudes riigikohtus Ilvesele soodsa otsuse langetamisse.


«Ma ei usu [valimistulemuse tühistamisse riigikohtu poolt], sest kohtu esimees on ju reformist Rask,» ütles Savisaar Kanal2 uudistesaatele «Reporter». «Ma arvan seda, et kui on võimalik teha otsus, mis on kasulik Ilvesele, siis riigikohus teeb selle.»

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni juht Ain Seppik nentis samas, et erakond aktsepteerib valimiskogus demokraatlikult valitud Ilvese võitu.

«See on demokraatlik, seaduslik otsus, mida muidugi varjutab valimiskomisjoni see kahe valijamehe eelistamine kahjuks, aga sinna ei ole midagi teha,» lausus Seppik Eesti Raadiole, pidades silmas valimiskogu otsust kinnitada Loksa ja Saue valla valijameesteks reformierakondlased.

«Kui riigikohus leiab, et kaks valijameest on ebaseaduslikud, siis tehke arvutus ja näete ise, mis juhtub,» lisas Seppik Eesti Televisioonile antud usutluses.

Erinevalt oma erakonnakaaslastest lausus keskerakondlasest riigikogu esimees Toomas Varek, et hindab oma koostöö põhjal valimiskomisjoni kõrget panust, objektiivsust ja usaldusväärsust.

«See on minu arvamus ja ma jään selle arvamuse juurde,» rääkis Varek. "See, mis on toimunud Keskerakonna ja Rahvaliidu poolt protestide esitamises, on nende valik. Mina riigikogu esimehena vaatan neutraalselt need päevad igal juhul kõrvalt, kuidas toimetatakse.»

Ain Seppiku sõnul pole ta ka kindel selles, et Ilvesest saab rahvast ühendav president ning alust annavad selleks Seppiku hinnangul Ilvese esimesed sõnavõtud.

«Alustada niisuguste väikeste solvangutega, Marcus Aureliust tsiteerides, et «ma püüan mitte saada nende sarnasteks», siis /.../ see ei ole väga hea toon,» märkis ta.

Valimiskogu valis laupäeval Estonia saalis Eesti järgmiseks presidendiks Toomas Hendrik Ilvese, kes sai 345-liikmelises kogus 174 valijamehe toetuse. Tema vastaskandidaati Arnold Rüütlit toetas 162 valijameest, kaheksa sedelit olid märgistamata ning üks sedel kehtetu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles