Balti riikide õhuturbe võtsid üle sakslased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitaja Eurofighter Typhoon.
Hävitaja Eurofighter Typhoon. Foto: AFP / Scanpix

Kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras ja õhuväe ülem brigaadikindral Valeri Saar võtsid täna koos Läti, Leedu, Tšehhi ja Saksa kolleegidega Leedu Zokniai lennuväebaasis osa NATO Balti riikide õhuturbemissiooni vahetustseremooniast.

Balti riikide õhuturbe võttis täna neljaks kuuks üle nelja hävitajaga Saksamaa õhuvägi. Algav vahetuskord on esimene kord, kui Eesti ja teiste Balti riikide õhuruumi turvavad mitme riigi koostööna valmistatud hävitajad Eurofighter Typhoon, teatati kaitseväe peastaabist.

Saksa kaitseministeeriumi riigisekretär Rüdiger Wolf ütles õhuturbemissiooni üleandmisel, et alliansi kaitse on NATO peamine ülesanne ning õhuturve on üks selle ülesande osa.

«Mõistame teie julgeolekuvajadusi, sest oleme ka ise olnud NATO ääreriik,» kinnitas Wolf.

Tšehhi asekaitseminister Jan Fulik ütles, et tšehhid omandasid Balti õhuruumi turvamise käigus väga palju väärtuslikke kogemusi ning on ka tulevikus valmis Balti riikide õhuturbes osalema.

Algava rotatsiooniga annavad liitlased Balti riikide õhuturbemissiooni käsutusse oma nüüdisaegseima tehnika.

Eurofighter on praeguseks vaid viie riigi relvastusse jõudnud ning on Euroopas kasutatavatest uusim ja võimekaim hävituslennuk.

Saksa õhuvägi turvab Balti riikide õhuruumi kolmandat korda. Saksa õhuväelased võtavad õhuturbemissiooni üle Tšehhi õhuväelt, kes alates 1. maist kaitsesid Balti õhuruumi hävitajatega Saab JAS-39 Gripen.

Balti riikide õhuturbe eest vastutavad hävitajad asuvad Šiauliai lähedal paiknevas Zokniai lennuväebaasis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles