TÜ rektor: Eesti kõrgharidus võib langeda mudaliigasse

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli rektor Alar Karis.
Tartu Ülikooli rektor Alar Karis. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli rektor Alar Karis hoiatas, et kui Eestis ei hakata pöörama ühiselt tõsisemat tähelepanu teadlaste ja õpetajate kasvatamisele, on Eesti kõrgharidusel oht langeda maailma akadeemilisse mudaliigasse.

Rektor Karise pidukõne õppeaasta avaaktusel alma materi aulas oli kõike muud kui rõõmustav. Ta küsis, et kui kõrgkoolid, Tartu Ülikool nende seas, ehitavad üha uusi õppehooneid, siis jäetakse tähelepanuta, kas need suudetakse ka sisuga - eelkõige teadlaste ja õpetajatega - sisustada, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Mõistagi ei ütle Alar Karis, millised erialad millistes ülikoolides või mõni kõrgkool lausa ise tuleks sulgeda, kuid ta näeb vajadust muule maailmale sarnaselt ka Eestis kõrgharidust ja teadust rohkem ühtekokku kontsentreerida. Et ülikoolid ise koondumistes kokku leppida jõuaks, Karis hästi ei usu, sest vaja oleks riigi abi.
rääkis rektor.

«Dubleerimist tuleb oluliselt vähendada ja kui ülikoolid ei suuda omavahel kokku leppida, mil määral seda tuleb teha, siis peab riik tegema oma ettepaneku, kuidas jõudusid ühendada,» ütles ka haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas.

See, mille järgi ülikoole eelistada, oleks lihtne: õpetuse kvaliteet ja traditsioonid ning üliõpilaste arv, need kriteeriumid räägivad Tartu Ülikooli kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles