Komisjon peab Keskerakonna erakorraliste valimiste plaani seadusevastaseks

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Linde
Väino Linde Foto: Peeter Langovits

Riigikogu põhiseaduskomisjon peab põhiseadusega vastuolus olevaks Keskerakonna eelnõud, millega partei soovis rahvahääletusel küsida arvamust parlamendi lailisaatmise ja erakorraliste valimiste kohta.

Põhiseaduskomisjoni reformierakondlasest esimees Väino Linde sõnul ei näe põhiseadus ette võimalust panna rahvahääletusele olemasoleva riigikogu laialisaatmise ja uue riigikogu erakorralise valimise.

«Leidsime, et see eelnõu on põhiseadusega nii formaalses kui ka sisulises vastuolus,» lisas ta. «Ei saa anda rahvahääletusele küsimust, mida seadus ei võimalda.»

Linde märkis, et komisjon saatis riigikogu juhatusele ka oma arvamuse, et seda eelnõud ei tohiks põhiseadusega vastuolus olemise tõttu riigikogu menetlusse üldse mitte võtta ehk riigikogu juhatus peaks selle juba eos enne istungile panemist tagasi lükkama.

Komisjon langetas oma otsuse viie poolthääle ja kahe vastuhäälega. Linde märkis, et kui on soov taolist küsimust tulevikus rahvahääletusele panna, tuleks esmalt muuta põhiseadust.

Rahvaliidu esimees Karel Rüütli märkis juba eile, et Keskerakonna eelnõu on vastuolus põhiseadusega, kuid keskerakondlasest riigikogu liige Evelyn Sepp teatas eile, et vastuolu puudub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles