Eesti valimiste koondedetabel tipneb Savisaare, Tarandi ja Ilvesega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: PM

Taasiseseisvunud Eestis on valijad toetanud kandidaate ja erakondi kokku enam kui 5,6 miljoni häälega, kirjutab Argo Ideon ajalehes Postimees.

Rikaste edetabelid on Eesti ajakirjanduses juba ammu saanud traditsiooniliseks žanriks. Kuna poliitikute tõeline valuuta on hääled, siis on võimalik välja selgitada, kes Eesti poliitikategelastest on läbi aegade endale kõige rohkem häältekapitali jaksanud koguda.

Tänase edetabeli koostamisel läksid arvesse kõik Eestis toimunud esinduskogude valimistel konkreetsetele kandidaatidele antud hääled.

Märkusena peab lisama, et tänavuste europarlamendi valimiste puhul oli võimalik arvestada ainult üksikkandidaatidele antud hääli, kuna erakondade kandidaatide osas valija oma eelistust näidata ei saanud, samuti ei ole arvestatud 1992. aastal erandina otsevalimiste korras toimunud presidendivalimisi, sest tegu polnud esinduskogu valimisega ja lisaks ei teinud ka lõppotsust toona rahvas, vaid see läks riigikogu kätte.

Lühidalt öelduna näitab edetabel lihtsalt seda, mitu korda on taasiseseisvunud Eesti Vabariigis jõudnud valimiskastide juures inimesed otsuseni toetada nimeliselt üht või teist poliitikut.

Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare esikoht nii riigikogu valimiste, kohalike valimiste kui ka üldarvestuses oli ootuspärane, mõnevõrra võib üllatada siiski tema kordadesse ulatuv edumaa lõviosa konkurentide ees.

Temaga pääsevad häälte üldarvus võistlema üksnes europarlamendi valimiste tähed: Indrek Tarand ja Toomas Hendrik Ilves. Parlamendi- ja kohalikke valimisi eraldi kokku võttes aga teist sama kategooria võistlejat pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles