Miinitõrjeoperatsioonil leiti esimesed lõhkekehad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on miinitõrje operatsiooni Open Spirit käigus õhitud meremiin.
Pildil on miinitõrje operatsiooni Open Spirit käigus õhitud meremiin. Foto: Toomas Huik

Eesti tänavusel suurimal miinitõrjeoperatsioonil Open Spirit leiti eile esimesed lõhkekehad.

Ameerika Ühendriikide, Saksamaa ja Eesti miinituukrite ühine sihtüksus leidis kuus lõhkekeha Tallinna lahe edelaosas. Leitud lõhkekehadest kolm on Teise maailmasõja aegsed Saksa põhjamiinid. Lisaks leidsid miinituukrid kaks lõhkekeha, mille päritolu vajab tuvastamist ja ühe torpeedo lõhkepea.

Rootsi miinijahtija Skaftö leidis ühe tõenäoliselt nõukogude päritolu miini Väinamere põhjaosast.

Miinid transporditakse ohutusse kohta ja tehakse kahjutuks esimesel võimalusel.

Kokku leiti eile seitse lõhkekeha.

Open Spirit on viimaste aastate olulisim mereväeoperatsioon Eestis ja üks olulisemaid Läänemerel. Esmaspäeval alanud operatsiooni käigus puhastavad kümne riigi üksused Hiiumaast põhja pool ja Naissaare ümbruses asuvaid veealasid peamiselt maailmasõdade aegsetest lõhkekehadest.

Open Spirit 2009 lõpeb 11. septembril.

Operatsiooni juhib Eesti merevägi, osalevate miinitõrje sihtjõudude ülem ja üldjuht on mereväe ülem mereväekapten Igor Schvede.

Esmakordselt võtab Eesti mereväeoperatsioonist osa Ameerika Ühendriikide, Saksa ja Eesti miinituukrite ühine sihtüksus. Eesti alustest osalevad operatsioonil miinijahtija Admiral Cowan ning staabi- ja toetuslaev Tasuja.

Läänemerd, eriti Soome lahte, peetakse üheks mineeritumaks veealaks maailmas. Eri allikate hinnangul on Läänemerre maailmasõdade käigus veesatud üle 80 000 meremiini. Alates 1994. aastast on miinitõrjeoperatsioonide käigus Eesti vetest leitud pea 600 lõhkeha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles