Piirivalve hoiatab küllakutsete nurujate eest

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Piirivalve manitseb inimesi tähelepanelikkusele, kuna viimasel ajal on sagenenud juhtumid, kus ebaseadusliku sisserände eesmärgil otsitakse kontakti eraisikutega ja palutakse neilt abi viisa vormistamisel. Kaugelt maalt küllatulija aga eelistab Eesti külastamise asemel Lääne-euroopasse minna.


Pärast Eesti liitumist Schengeni ühtse viisaruumiga on illegaalse immigratsiooni lähteriikide kodanikud hakanud Eesti vastu suurt huvi tundma, teatab piirivalveamet. Peamiseks eesmärgiks on Schengeni viisa saamine, mis annab õiguse siseneda kõikide Schengeni liikmesriikide territooriumile.

Viisa saamiseks otsitakse kontakte nii eraisikute seast kui ka äriringkondadest. Potentsiaalse kutsujaga võetakse ühendust interneti teel ning avaldatakse huvi sõprussuhete, koostöö või ärisuhete loomise vastu.

Seejärel palutakse abi viisa vormistamisel. Pärast viisade väljastamist kaovad aga välismaa partnerid ära, mis ei tähenda seda, et viisa jääb kasutamata. Nimetatud juhtumitel suunduvad Eestilt Schengeni viisa saanud kolmandate riikide kodanikud Lääne-Euroopa riikidesse.

Esimene tunnus, mis võiks inimesed valvsaks teha, on liigne kiirustamine viisa saamise ja küllatulekuga. Praktika näitab, et ebaseadusliku sisserände eesmärgil kasutavad viisa saamiseks antud võimalust kõige rohkem Aasia, Aafrika, Lähis Ida ja endise Nõukogude Liidu kodanikud.

Piirivalveamet palub teavitada kõikidest juhtumitest, kus kolmandatest riikidest saabuma pidanud külalised ei ole kohale jõudnud ega endast märku andnud, elektronposti aadressil vihje@pv.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles