Rohelised köögiviljad võivad aidata ateroskleroosi ennetada
Enamik südamehaigusi on tingitud veresoonte lupjumisest, kuid see protsesse ei kulge kõigis arterites ühtemoodi. Nimelt hakkavad rasvainest koosnevad paksendid enamasti kogunema arterite kõrvalharudele, kus verevool on aeglasem, kirjutab BBC News.
Londoni kuningliku kolledži uurimisrühm tegi kindlaks, et neis kohtades pole aktiivne valk nimega Nrf2, mis veresooni lupjumise eest kaitseb.
Uurijaid juhtinud doktor Paul Evans selgitas, et just aktiivses olekus Nrf2 puudumine rakkudes võib seletada asjaolu, et veresooned teatud kohtades põletikele ja haigustele vastuvõtlikumad on.
Evansi juhitud katsed näitasid, et rohelistes köögiviljades sisalduv ühend nimega sulforafaan suudab Nrf2 aga «sisse lülitada» ja riskipiirkondade põletikulisust vähendada.
«Sulforafaani leidub brokolis, seega tuleb meil järgmiseks katsetada, kas brokoli või temaga suguluses olevate köögiviljade söömine annab samasuguse kaitsva efekti,» sõnas Evans.
«Samuti peame kindlaks tegema, kas see ühend suudab juba lupjuma hakanud arterites haiguse kulgu peatada,» lisas uurija.