NATO üritab ohvriterohke õhulöögi järel afgaane rahustada

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilses NATO õhurünnakus viga saanud afgaani poiss.
Eilses NATO õhurünnakus viga saanud afgaani poiss. Foto: AFP / Scanpix

USA ja Saksa sõjaväelased kohtusid NATO eilse ohvriterohke õhurünnaku järel täna ohvrite perekondadega, et jahutada viha vahejuhtumi pärast, mis seab ohtu NATO püüdlused «võita südameid ja meeli».


Afganistani võimude teatel hukkus reedeses õhulöögis riigi põhjaosas Kunduzi provintsis kümneid inimesi, teiste seas tsiviilisikuid. Saksa vägede poolt appi kutsutud USA hävitaja F-15 pommitas eile varahommikul piirkonnas kaht mässuliste röövitud kütuseveokit, vahendas uudisteagentuur BNS Reutersi teadet.

NATO komandörid loodavad, et eilne vahejuhtum ei anna saatuslikku tagasilööki USA ja NATO Afganistani-vägede uue komandöri kindral Stanley McChrystali poliitikale, mis näeb ette täiendavad meetmed tsiviilisikute kaitseks.

Rünnak toimus seni suhteliselt rahulikus Kunduzi provintsis, mis on NATO 4000-mehelise Saksa kontingendi kontrolli all.

Saksa relvajõud on kinnitanud, et õhulöögi kiitis heaks Saksa vägede komandör. NATO teatel olid rünnaku sihtmärgiks kütuseveokid röövinud Talibani võitlejad, kuid allianss on tunnistanud, et osa haiglasse jõudnud haavatuist on tsiviilisikud.

Kunduzi provintsi kuberner Mohammad Omar süüdistas laupäeval kohalikke elanikke Talibani abistamises ja kinnitas, et ohvrite eest vastutavad külaelanikud koos Talibaniga.

«Külaelanikud maksid ülestõusnute abistamise ja neile peavarju andmise eest,» ütles Omar, kelle sõnul uurimine jätkub ja ohvrite arv pole veel lõplik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles