Paet: Afganistani suurim probleem on korruptsioon

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet (vasakul) ja  Harri Tiido.
Välisminister Urmas Paet (vasakul) ja Harri Tiido. Foto: Evelyn Kaldoja

Välisminister Urmas Paet ütles täna Stockholmis Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel, et Afganistani valimiste järel tuleb ELil keskenduda abile korruptsiooni vähendamiseks Afganistanis ja afgaanide haldussuutlikuse suurendamisele.

Välisminister Urmas Paet toonitas, et 20. augustil toimunud Afganistani presidendi- ja kohalike provintsinõukogude valimistele hinnangu andmine ei ole veel lõppenud, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

«Tegemist oli üle aastakümnete esimeste afgaanide endi poolt läbi viidud valimistega ja esmalt on oluline, et presidendi- ja kohalike provintsinõukogude valimised suudeti läbi viia,» ütles Paet. «Samas on hulgaliselt teateid valimispettustest. Valimiste lõplikuks analüüsiks ja järeldusteks tuleb ära oodata ametlikud valimistulemused,» rõhutas ta.

Paeti sõnul peab ka Euroopa Liidu edasine tegevus Afganistanis kaasa aitama afgaanide administratiivse võimekuse tõstmisele. «Selleks, et jõuaksime oma eesmärgini, kus afgaanid ise enda riigiga hakkama saaksid, on muu hulgas vaja haldussuutlikku riigisüsteemi, mida Afganistanis praegu ei ole,» ütles Paet.

Paeti sõnul on Euroopa Liit Afganistanis liikumas õiges suunas, kuid edasine tegevuskava Afganistanis peab olema väga konkreetne. «Kui uus Afganistani president ja valitsus astuvad ametisse, tuleb ka Euroopa Liidu poolt meenutada, et valimiskampaania ajal antud lubadusi on tarvis täita. Ka on oluline eesmärk võitlus korruptsiooniga,» ütles Paet.

Eesti peab oluliseks ka Eurooopa politseimissiooni tugevdamist Afganistanis. «Euroopa Liidul tuleb ka täita lubadus politseimissiooni täielikuks mehitamiseks,» lisas Paet.

Euroopa Liidu välisministrid kõnelesid arengutest ja koostööst Pakistaniga kui ühest eeldusest julgeolekuolukorra parandamisele. «Pakistanil on Afganistani stabiliseerimisel oluline roll - Afganistani ja Pakistani piirialade stabiilsus on tihedalt seotud,» ütles Paet. «Koordineeritud koostöö rahvusvahelise ülduse ning Pakistani ja Afganistani vahel on ekstremismi ületamiseks äärmiselt vajalik,» rõhutas ta. Paet toonitas, et suurimaks kannatajaks praeguses olukorras on tsiviilelanikud ning sisepagulaste arv Afganistanis küündib juba 3 miljonini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles