Tulviste: eestlane on pigem lojaalne rahvusele kui riigile

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Tulviste.
Peeter Tulviste. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti vene kogukonna osalust Eesti elus ning nende lojaalsust lahkavas telesaates leidis akadeemik Peeter Tulviste, et kui eestlased on pigem lojaalsed rahvusele kui riigile, siis vene inimene on jälle lojaalsem riigile.

«Kuna riiki on venelastel olnud ajaloos oluliselt kauem, siis on seda nähtust ka lihtsam sellega põhjendada,» rääkis Tulviste ETV saates «Vabariigi kodanikud».

Katariina kolledži direktor Dimitri Mironov leidis, et lojaalsuse parim mõõt on kodakondsus, kuna kodakondsust saades antakse ka vastav vanne olla lojaalne riigile.

Tulviste sõnul vajaksid eestlased lojaalsuse-hirmu taandumiseks, et kohalikul vene kogukonnal oleksid siinseid olusid ja ajalugu tundvad liidrid, kes lükkaksid ühemõtteliselt ümber Moskva katsed ajalugu revideerida ning ütleksid Vene riigile, et pole vaja siinsetesse asjadesse sekkuda.

Integratsioonist rääkides leidis Tulviste, et muidugi võib siinsetele vene noortele koolis õpetada põhjalikumalt Bulgakovit ja Pasternakki, mille vastu ei saa kellelgi midagi olla, kuid kindlasti ei saa tolereerida, kui sellessamas koolis õpetatakse ajalootunnis seda, kui positiivne tegelane oli Jossif Stalin.

Mironov nõustus, et tuleb vahet teha poliitilise ja kultuurilise integratsiooni vahel. Samuti toonitas ta, et intelligentne inimene ei peaks Venemaa meedia inforuumist väljudes astuma teise äärmusse, ehk siis hakkama jälgima vaid Eesti venekeelset meediat, vaid tuleks mõlemat jälgida.

Küsimusele, kas Eestis on tarvis eraldi vene erakondi, vastates leidis värskelt Keskerakonnaga liitunud näitleja Eduard Toman, et eraldi vene erakondi pole tarvis, kuna selliste poliitiliste jõudude olemasolu rõhutab eraldi inimgrupi eraldi eksisteerimist veelgi, selle asemel, et kooseksisteerimist toonitada.

Küsimusele, miks siinsed venelased valdavalt Keskerakonna suunas vaatavad, vastust otsides pakkus Tulviste välja, et vähearenenumates demokraatiates on ikka isiku roll ideede ja programmi üle domineerinud ning Vene demokraatia ajalugu on lühemgi Eesti omast.

«Ma ei kujuta ette, et kellegi jaoks saaks Mart Laar täita isa-kuju, küll aga sobib selleks rolliks paljude inimeste jaoks Edgar Savisaar,» tõdes Tulviste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles