Ka mobiiliga saab filme teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reþissöör Dirk Hoyer (keskel) vaatab koos noorte kolleegidega mobiiltelefonist esimesi stseene läbi.
Reþissöör Dirk Hoyer (keskel) vaatab koos noorte kolleegidega mobiiltelefonist esimesi stseene läbi. Foto: Marina Puškar

Kunstiakadeemia ning muusika- ja teatriakadeemia ühine lühimängufilm «Consuming Desire» valmib mitte tavalise kaamera, vaid Sony Ericssoni mobiiltelefoniga. Filmi esilinastust näevad kevadel kõik EMT kliendid.

«Consuming Desire» («Tarbimise iha») produtsendi Kaie Pungase sõnul tuli mobiilfilmi idee soovist näidata aprillis Kumu auditooriumis peetaval rahvusvahelisel hariduskonverentsil Eesti noorte oskusi ja kõrgkoolide haridustaset.

«Tekkis mõte, et see võiks olla midagi huvitavat ja audiovisuaalset. Midagi, mida varem ei ole eriti nähtud,» lausus Pungas.

Mobiilfilmi tegemise pakkus välja kunstiakadeemia ning ühtlasi ka Balti meedia- ja filmikooli õppejõud Dirk Hoyer, kes oli nõus lühifilmi režissööriks hakkama.

Veerand tunni pikkune kunstiline mobiilfilm räägib loo ühest Eesti ametnikust Martinist (mängib Kristjan Sarv) ja tema triviaalsest minevikusuhtest hispaanlannaga (mängib Jaqueline Stevanovic), kes Martini ellu tagasi tuleb.

Teistes osades näeb mängimas veel muusika- ja teatriakadeemia lõpetanud Mari-Liis Lille ja Tallinna Linnateatri näitlejat Andres Otsa.

Dekoratsioonid EKAst

Nende omavahelisest vestlusest peaks filmis välja kooruma analüüs tarbimise mõjust inimsuhetele. Kindlasti tasub tähele panna lühifilmi dekoratsioone rõivastest maalideni, sest kõik need on valmistanud kunstiakadeemia tudengid.

Võttekohtadena kasutab filmimeeskond näiteks Kristjan Raua majamuuseumi, Radissoni hotelli, Vääna-Jõesuu randa ja Tallinna Toomkiriku ümbrust.

Lisaks lavastajale Dirk Hoyerile aitavad filmil valmis saada operaatorid Maksim Golomidov ja Johannes Arro, helirežissöör Jevgeni Berezovski, dekoraator Olivia Osik ja valgustaja Alise Mäesalu.

Filmi «Consuming Desire» kõlava muusika kirjutasid muusika- ja teatriakadeemia improvisatsiooniprofessor Anto Petti koos doktorant Anne-Liis Polli ja nende üliõpilastega.

Osalevad välistudengid

Improvisatsioonilist helitausta aitab luua ka džässmuusik Jaak Sooäär.

Lühifilmi võttegrupis osalevad lisaks EKA tudengitele partnerülikoolide üliõpilased Taanist, Rootsist, Suurbritanniast, Saksamaalt, Mehhikost, Soomest, Islandilt, Hispaaniast ja Hiinast.

Produtsendi Kaie Pungase sõnul valmib «Consuming Desire» kevadel. Lisaks esilinastusele EMT klientide mobiiliekraanidel näidatakse filmi 27.–29. aprillini Kumus toimuval hariduskonverentsil.

Kuidas mobiiltelefoniga filmi tehakse?

• Kaameramees sätib paika mobiilikaamera võttenurga.

• Sellest lähtuvalt sätib valgustaja paika valguse.

• Tehakse näitlejatega proovi, et näha, kuidas valgus nende peal töötab.

• Heliproov

• Kui valgustus ja heli on paigas, toimub võte.

• Pärast võtet vaadatakse filmitu üle mobiiliekraanilt.

• Materjal sisestatakse arvutisse; valitakse välja parimad võtted ja monteeritakse.

• Filmi saavad näha kõik need EMT kliendid, kellel on voogesituse toega telefon (nn mobiil-tv). Parima pildi- ja helikvaliteedi tagavad EDGE või 3G toega telefonid.

• Filmi leiab EMT Surfportis, esilinastumise ajaks tekib esilehele bänner.

• Filmi valmimisest saab lugeda blogist mobiilifilm.wordpress.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles