Riik tahab isikuandmed koondada ühte registrisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Andmevara infotehnoloogia juht Illar Päll näitab servereid, kus peituvad kõigi Eesti inimeste kontaktandmed.
AS Andmevara infotehnoloogia juht Illar Päll näitab servereid, kus peituvad kõigi Eesti inimeste kontaktandmed. Foto: Liis Treimann

Kohtutäiturid kurdavad, et nad ei leia üles võlgnikke, kaitsevägi kutsealuseid ning ühte korterisse võib olla elama registreeritud kümneid inimesi. Selliste probleemide lahendamiseks soovib siseministeerium kõik riigiasutuste andmed koguda kesksesse rahvastikuregistrisse, kirjutab Vahur Koorits ajalehes Postimees.

Praegu peaks rahvastikuregister olema põhiline infoallikas, kust omavalitsused ja riigiasutused saavad infot, et kodanikega vajadusel ühendust saada. Samas kurdavad mitmed rahvastikuregistri kasutajad, et sealne info on üsna ebatäpne.

Kohtutäiturite täiskogu juhi Mati Kadaku sõnul juhtub sageli, et inimesed ei ela seal, kus nad rahvastikuregistri andmete kohaselt elama peaksid.

«Seetõttu kasutavad kohtutäiturid inimeste leidmiseks teisi andmebaase, näiteks maksu- ja tolliameti oma, mis on rahvastikuregistrist palju täpsem,» ütles ta.

Konkreetse järelepärimise korral saavad täiturid aga info kätte ka näiteks haigekassalt või liikluskindlustusfondilt.

Viimatinimetatud asutuse andmebaasi kiitis ka kaitseressursside ameti peadirektor Kairi Rikko. «Inimestel on liikluskindlustust vaja ning kuna poliis saadetakse postiga koju, siis annavad inimesed kindlustusseltsile oma täpsed andmed,» lausus ta.

Regionaalminister on seaduse muutmiseks välja töötanud eelnõu, mille siht on muuta rahvastikuregister riigi keskseks andmebaasiks, teatas siseministeeriumi pressinõunik Kristina Kareva.

«Eesmärk on jõuda selleni, et riigil on üks elukohaandmete register ja kõik riigiasutused kasutavad selle andmeid,» lausus Kareva. «See on kindlasti ka inimesele mugavam ning riigil on selgem ja tõhusam süsteem, kus andmeid kogub, hoiab ja väljastab üks usaldusväärne register.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles