Inimkonna arengu tähtsad etapid toimusid Aafrika asemel Euraasias?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmanisist leitud 1,8 miljoni aasta vanune kolju
Dmanisist leitud 1,8 miljoni aasta vanune kolju Foto: Wikipedia.org

Paleoantropoloogide kinnitusel võisid inimkonna arengu tähtsad etapid leida aset mitte Aafrikas, vaid paaris kohas Euraasias.

See väide põhineb Gruusiast leitud inimese eellase luudel, mille vanust hinnatakse 1,8 miljonile aastale, kirjutab TimesOnline.

Gruusia rahvusmuuseumi juht David Lordkipanidze sõnas, et koljud ja mitmed erinevad luud leiti Dmanisist ajavahemikul 1999 – 2001.

Nende uurimine näitas, et Homo erectus võis areneda tänapäeva Euroopa ja Aasia aladel ning alles hiljem liikuda Aafrikasse tagasi.

Dimanisist leitud inimese eellane sai nimetuseks Homo georgicus ning teda peetakse inimliinis uueks liigiks.

Lordkipanidze arvates annab see liik inimevolutsiooni kriitilisele faasile kaks võimalikku stsenaariumit.

«Kas Homo erectus arenes Aafrikas ning rändas sealt Aasiasse ja Euroopasse. Või Aafrikast lahkus primitiivsem eellane, kes arenes Euraasias täiesti püsti kõndivaks ja arenenumaks liigiks. Keegi ei eita, et inimene sai alguse Aafrikas, kuid millal sealt lahkuti ja uusi alasid koloniseerima mindi, pole siiani täitsa selge,» nentis Lordkipanidze.

Uurija sõnul kerkis üles küsimus, kas Homo erectus on Aafrika või siis juba Euraasia päritolu.

«Veel paar aastat tagasi taandati kõik Aafrikale. Välja ei saa jätta võimalust, et Homo erectus pärineb Euraasiast ning  ei mindud Aafrikasse tagasi. Homo sapiens on küll Aafrika-tekkeline ning nende esindajad ilmusid umbes 200 000 aastat tagasi,» selgitas grusiin.

Briti teadlase Chris Stringeri arvates võis inimkonna arengus olla Euraasia faas, kuid siis toimus tagasikäik inimkonna esialgsesse tekkekohta Aafrikasse.

Ta lisas, et intrigeerivaid sarnasusi leiti Dmanisi fossiilide ja hilisemast ajast pärit fossiilide vahel, mis leiti Indoneesiast Floresist. Tegemist on Homo florensis`ega, kes sai oma lühikese kasvu tõttu hüüdnime kääbik.

«Võimalik, et Aafrika vähearenenud inimliik sai arenguks uue hoo sealt välja rännates. Sellele viitavad nii Dmanisi fossiilid kui ka kääbikud,» arvas britt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles