Haiglad pelgavad Eesti tervishoiusüsteemi kokkukukkumist

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Haiglate Liidu juhatuse esimees Urmas Sule.
Eesti Haiglate Liidu juhatuse esimees Urmas Sule. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Haiglate ja meditsiinitöötajate liidud soovitavad homme koguneval haigekassa nõukogul võtta Eesti tervishoiusüsteemi kollapsist päästmiseks kasutusele haigekassa varud.

Eesti Haiglate Liit, Eesti Arstide Liit, Eesti Õdede Liit, Eesti Keskastme Tervishoiutöötajate Kutseliit ja Eesti Tervishoiutöötajate Ametiühingute Liit teevad haigekassa nõukogule ettepaneku kompenseerida aastate 2010.-2013. eelarvetes väheneva ravikindlustuste osa eelnevatel aastatel kogunenud jaotamata kasumi arvel, teatasid ühingud oma pressiteates.

«Majanduse kasvuaastatel loodud reserv jaotamata tulemi näol tuleb majanduse jahtumise perioodil võtta kasutusse täiel määral - ainult selline lähenemine päästaks arstiabi süsteemi kollapsist,» ütles haiglate liidu juhatuse esimees Urmas Sule. «Maastrichti kriteeriumide täitmine headel aegadel konservatiivset joont hoidnud haigekassa arvelt laostaks nii meie tervishoiusüsteemi kui ka Eesti inimeste tervise.»

Rahandusministeeriumi viimase majandusprognoosi alusel väheneb sotsiaalmaksust saadava ravikindlustuse osa laekumine tuleval aastal veel 560 miljonit krooni ning haigekassa kavatseb vähendada eriarstiabi finantseerimist 280 miljonit krooni ehk neli protsenti.

Haigekassa juhatuse ettepanek nõukogule, langetada tervishoiuteenuste hindu kuus protsenti, vähendaks 2010. aastal haiglate lepingute rahalist mahtu 384 miljonit krooni, jättes ravijuhtude arvu samaks, seisab pressiteates.

«Hinnakärpega samas proportsioonis kulude kärbet ei pea haiglad realistlikuks,» märkis Sule. «Haiglatel tuleks selle rahastamiskärpe tulemusel vähendada jõuliselt personali, mis teadaolevalt viib kogu tervishoiussüsteemi võimekuse langusesse.»

Ta lisas, et ravijuhtude vähendamine samas proportsioonis viiks aga plaanilise ravitöö täielikule seiskumisele ja avaldaks olulist negatiivset mõju rahvatervisele.

Liitude poolt haigekassa nõukogule esitatud ettepaneku realiseerimiseks on vajalik muuta Eesti Haigekassa seadust ning lubada haigekassat kasutada jaotamata kasumit ilma piiranguteta. Sel aastal on ainuüksi haigekassa eelarvet kärbitud enam kui miljardi krooni võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles