Rohelised näevad trahvivõlglaste pitsitamises kodanikuõiguste rikkumist

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Peeter Langovits.

Roheliste fraktsiooni liige Marek Strandberg ei toeta siseministeeriumi kava trahvivõlglaste õiguste piiramise osas peab seda kodanikuõigustega vastuollu minevaks.

Trahviraha saamiseks lisatingimuste seadmine võimaldaks Strandbergi arvates tõesti trahvirahasid paremini kätte saada. «Samas, mis saab siis kui inimene ei ole suuteline trahviraha tasuma,» küsib roheliste eestkõneleja.

«Kas siis ta muud õigused poelgi kaitstud? Isegi siis kui tegemist on korraliku maksumaksjaga aga niiöelda kehva trahvimaksjaga.»

«Sellise kaskaadkaristamisega on kodanikuõiguste ja vabaduste suhtes küllalt problemaatiline. Otse öeldes riivab neid. Isiklikult ei kujutaks ette seadust, mis ütleb, et kodanik võib kaotada oma õigusi, kui ta ei ole riigile maksnud ära trahvi,» tõdes Strandberg ning lisas, et siseministeeriumi kava põhjustaks trahvi maksmata jätnud kodanikule kaskaadi ebamugavusi.

Strandbergi arvates on tegemist kodanikuõiguste rikkumisega isegi siis kui selle trahvinõudmise eemärgiks on riigile raha saada.

«Riigi asi on seista ennekõike oma kodanike õiguste ja vabaduste eest ning õiguste ja vabaduste piiramine peab olema arukas ka üldisemast argumendist lähtuvalt kui seda on maksmata trahv,» leiab Strandberg.

«Võib ju esitada ka teise küsimuse:  kas trahviraha mittelaekumine ei või näidata hoopis karistuspoliitika oludele mittevastavust? Ootaksime sellekohast analüüsi.»

Parkimistrahvid nagu ka parkimistasud on Eestis palgaga suhestatult roheliste hinnangul ühed maailma kõrgemad.

«See, et kodanik on korra eksinud liikluseeskirja nõuete vastu, ei saa veel olla tema kodanikuõiguste ja -vabaduste ulatusliku, kestva ja järjepideva piiramise põhjuseks,» lisas Strandberg.

«Põhimõtteliselt praktiseeriti ju lähedast meetodit ka Abu Dhabi vanglas: lõpetame teile vee pähepandud riidekotile valamise kui te rääkima hakkate,» võrdles Strandberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles